IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непопулярен юрист е новият финансов министър на Япония

Има знаци, че Юн Ацуми ще се опита да убеди японския законодател да вдигне данъците

09:02 | 02.09.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	<span lang="bg-BG">Ацуми пристига в официалната резиденция на премиера в Токио на 2 септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Ацуми пристига в официалната резиденция на премиера в Токио на 2 септември. Снимка: Ройтерс

Юн Ацуми, 49-годишен юрист от опустошения японски Североизток, е осмият финансов министър на Страната на изгряващото слънце от 2008 г. насам. Неговата основна задача ще бъде да се справи с финансирането на възстановяването на Япония от катастрофалното земетресение и вълните цунами от март, пише Bloomberg.

Новият финансов министър е от Ишиномаки – малко крайбрежно градче, в което 4 000 души загинаха и се водят безследно изчезнали след природната стихия отпреди близо половин година.

Ацуми сяда на стола на Йошихико Нода, който пък наследи премиерския пост от подалия оставка Наото Кан. Новият финансов министър е значително по-малко познат в сравнение с Нода и Кан.

“Ацуми вероятно ще продължи политиката за осигуряване на фискалното здраве на Япония, която водеше Йошихико Нода, докато беше финансов министър”, смята Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute, Токио. По думите му основният проблем на Ацуми ще бъде да убеди законодателите да предприемат увеличаване на данъците.

Един от знаците, че Юн Ацуми вероятно ще пристъпи към данъчни промени, е, че пред репортери той заяви, че ще поиска помощ от обществото за финансиране на възстановяването на Япония. Още през декември миналата година той писа в блога си, че Япония се изправя пред сериозни проблеми, ако не преразгледа структурата на бюджетните приходи.

Първата поява на японския “пресен” финансов министър на международна сцена вероятно ще се случи още следващата седмица. Тогава ще се проведе среща на Г-7 в Марсилия, Франция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още