IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският бизнес намали инвестициите

Режимът на икономии на електроенергията може да понижи ръста на БВП на страната с 0,2 процентни пункта

13:08 | 02.09.11 г.
Японският бизнес намали инвестициите

Японските фирми са намалили инвестициите в разширяване на бизнеса през второто тримесечие на годината, което отразява оставащите опасения за икономическия растеж на страната, съобщи ВВС, като се позова на данни на японското министерство на финансите.

Компаниите са похарчили 7,7 трилиона йени (101 млрд. долара) за нови заводи и оборудване, което представлява спад от 7,8% спрямо аналогичния период на 2010 г.

Това е първи спад на годишна база за последните 4 тримесечия. В момента японската икономика е в рецесия и се свива в продължение на 3 последователни тримесечия.

„Съществуват негативни тенденции на отвъдморските пазари  заради опасенията за световно икономическо забавяне“, заяви Джунко Нишиока от RBS Securities. „Това води до негативни очаквания сред японските производители“, добави тя.

Забавянето на ръста на основните пазари като САЩ и Европа даде двоен ефект върху японските производители, тъй като търсенето там намаля, а несигурността накара инвеститорите да инвестират в йената като едно от добре познатите убежища, което доведе до рекордния й курс спрямо американския долар въпреки 2 големи валутни интервенции за отслабването й, предприети от централната банка на страната.

Високият курс на йената не само прави японските стоки по-скъпи за потребителите, но нанася и удар по печалбите им при обръщането им в националната валута.

Според анализаторите това кара компаниите да се въздържат от разширяване на бизнеса си в страната.

„Мисля, че има признаци, че японските производители изнасят поточните линии в чужбина“, твърди Нишиока. „Някои проучвания показват, че около 40% от производителите обмислят изнасяне на производства в чужбина“, добави тя.

Междувременно японският икономически научно-изследователски институт Dai-ichi Life обяви, че режимът на икономии на електроенергия в страната, въведен с решение на правителството през лятото, може да доведе до понижаване на брутния вътрешен продукт с 0,2 процентни пункта.

Според оценките на правителството японският БВП през годината се очаква да нарасне с 0,5%.

Заради режима на икономии на японските предприятия само през юли и август са нанесени щети на стойност 899,7 трлн. йени, смятат от института.

Икономията на електроенергия се е отразила негативно и върху пазара на работна сила, като според изчисленията на експерти по тази причина са били съкратени 33 000 души.

От института признават, че принудителната смяна на старите електроуреди с по-икономични от ново поколение не би могла да не окаже положително влияние върху икономиката, но е трудно да бъде изчислен ефектът от нея.

Режимът на икономия на електроенергия бе въведен от японското правителство на 1 юли за централната и северната част на основния остров Хоншу заради спирането на атомни и топлоелектрически централи на компаниите оператори  Тokyo Electric Power Company и Tohoku Electric Power Company след земетресението и вълните цунами от 11 март. Плановете са режимът да продължи до 9 септември, но в пострадалите райони той ще приключи утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още