IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония създава фонд от 100 млрд. долара за понижаване на курса на йената

Фондът ще се използва за финансиране на операции на местните компании в чужбина, включително за придобивания, както и за закупуване на енергийни ресурси

12:15 | 24.08.11 г.
Япония създава фонд от 100 млрд. долара за понижаване на курса на йената

Японското правителство обяви създаването на нов фонд от 100 млрд. долара, който да помогне на местните компании да се преборят с високия курс на йената, съобщи ВВС.

От министерството на финансите на страната заявиха, че фондът ще подпомага компаниите да финансират задграничните си операции и да си осигурят енергийни ресурси.

Мярката бе оповестена, след като в края на миналата седмица йената достигна най-високия си курс от Втората Световна война насам спрямо долара.

По-силната валута нанася поражения върху експортно ориентираната японска икономика и местни компании вече предупредиха, че губят позиции в сравнение с чуждите си конкуренти.

„Решихме да създадем пакет, който да покаже силната ни решимост да действаме, ако курсът на йената се запази висок или продължи да нараства“, заяви японският министър на финансите Йошихико Нода.

Фондът ще бъде достъпен за компаниите през следващата година и ще ги подпомага по няколко начина. Освен да осигурява по-евтин и бърз достъп до финансиране, той трябва и да подкрепи придобиванията на чужди компании от японските им конкуренти.

Според анализатори подобен ход ще подпомогне усилията на правителството за обуздаване на курса на йената.

„По принцип ако този фонд се използва, за да помогне на японския бизнес да се разрасне в чужбина, той трябва да помага за отслабване на йената“, заяви Такуджи Окубо, старши икономист за Япония в Societe General. Той обясни, че ако японските компании търсят разрастване на бизнеса си в чужбина, те ще трябва да сменят йените си за долари или друга чужда валута, за да платят за придобиванията, като по този начин йената ще понижи своя курс.

Това е последният от поредицата опити на японските власти да отслабят националната валута. По-рано през август централната банка и правителството интервенираха на валутните пазари, за да овладеят растящият курс на йената.

Според анализатори създаването на фонда едва ли ще предизвика вълна от японски придобивания в чужбина.

„Нищо ново. Наричат го фонд, но това е продължение на онова, което Japan Bank for International Co-operation правеше в миналото“, заяви Окубо. Той добави, че компаниите ще търсят разширение на бизнеса си, ако пред тях се появи значима и привлекателна бизнес възможност. „Бизнесите няма да започнат да мислят за експанзия само заради фонда“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още