IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките и бизнесът в Китай продължават да свиват експозициите си към Европа

МВФ препоръчва Пекин да подготви икономически стимули, за да си осигури поне 7% икономически растеж в случай на рецесия в еврозоната

10:36 | 07.02.12 г.
Банките и бизнесът в Китай продължават да свиват експозициите си към Европа

Банки и компании от северния китайски пристанищен град Тиендзин са намалили експозициите си към Европа заради влошаването на дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс, като се позова на официалното издание за финансови новини в региона.

Тенденцията за свиване на експозициите към Стария континент обаче е валидна за банките и бизнеса в целия Китай, посочва финансовият регулатор от Тиендзин. 

Резултатите от проучване на местния регулаторен орган сред 53 банки от региона и 15 фирми показват, че 11 от финансовите институции са спрели търговското финансиране за затруднените европейски държави, забранили са търговията с деривати с европейски банки и са свили значително или напълно спрели кредитирането за чуждестранни партньори, особено от Европа. 

Старият континент е вторият най-голям пазар за експортна продукция от региона на Тиендзин след САЩ. Местните компании-износителки обаче се преориентират или към вътрешния пазар, или към развиващите се пазари, за да намалят зависимостта си от еврозоната.

От друга страна обаче китайските компании се възползват от укрепването на юана и слабите икономически перспективи в Европа и Съединените щати, като са засили темповете на експанзия.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Пекин, че икономическият растеж на Китай може да се свие наполовина, ако Европа изпадне в рецесия.

“Китай е изложен на сериозни рискове заради търговските си връзки с Европа”, пише в доклад на представителството на фонда в страната.

МВФ вече понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай през 2012 г. до 8,2%. Ако обаче ситуацията в Европа се влоши, китайската икономика може да бъде ударена още по-лошо, посочва CNN.

“При липсата на вътрешен политически отговор икономическият растеж на Китай би могъл да намалее с около 4 процентни пункта в сравнение с прогнозния ръст, което ще доведе до сътресения в потреблението и дефлация”, пише още в доклада.

От години Пекин се стреми да не формира големи бюджетни дефицити, което означава, че вероятно правителството ще може да си позволи да стимулира икономиката със сериозен пакет от мерки. Според препоръката на МВФ властите в страната трябва да подготвят фискален пакет в размер на около 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), така че да се намалят данъците, да се субсидират покупките на скъпи потребителски стоки и да се подобрят социалните услуги.

Според фонда при влошаване на икономическата ситуация в еврозоната и задействането на подобен пакет от мерки Китай би могъл да постигне икономически растеж от малко над 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още