IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смекчава изискванията пред чуждестранните инвеститори

Това е най-сериозното разхлабване на капиталовия контрол през последното десетилетие, като отваря вратите за стотици нови фондове

16:48 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шанхай.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шанхай. Снимка: Ройтерс

Китай смекчава бариерите пред чуждестранните инвеститори, които искат да притежават китайски акции и облигации, съобщава Financial Times.

Това е най-чувствителното разхлабване на капиталовия контрол в страната през последното десетилетие.

Китайската комисия за ценни книжа (CSRC) обяви, че ще позволи на чуждестранни фондове, които са основани преди не по-малко от 2 години и управляват активи за минимум 500 млн. долара, да кандидатстват за инвестиционни лицензи.

Досегашните изисквания към фондовете бяха да са в бизнеса от поне 5 години и да управляват активи за най-малко 5 млрд. долара. Това означаваше, че единствено най-големите глобални фондове са имали възможност да кандидатстват по програмата за чуждестранни институционални инвестиции (QFII) на Пекин.

Схемата QFII, която гарантираше квоти за определени чуждестранни фондове да инвестират на китайския пазар, се разширява бавно от въвеждането й през 2002 г.

Чуждестранните инвеститори държат едва 1% от общата пазарна капитализация в страната

„Това е най-значимата реформа от въвеждането на QFII“, казва Фрейзър Хоуи, съавтор на „Червеният капитализъм (Red Capitalism)“ и експерт по китайски финанси. „С нея се отварят вратите за стотици нови чуждестранни инвеститори“.

CSRC, която планира да приложи реформата още през юли, обяви, че на одобрените инвеститори ще бъде позволено да инвестират и в индексни фючърси, както и на междубанковия облигационен пазар.

„Реформите са изключително „бичи“ за висококачествените акции и ще позволят на инвеститорите да се възползват от разликите в цените на активи, листнати едновременно на борсите в Хонконг и Шанхай“, казва Луис Гейв, анализатор на Gavekal, базирана в Хонконг консултантска компания.

През април CSRC обяви, че на чуждестранните фондови мениджъри ще бъде позволено да инвестират общо 80 млрд. долара на фондовите пазари в континентален Китай, вместо досегашните 30 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още