IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За четири държави 2012 г. е по-лоша от Голямата рецесия

Гърция и Португалия продължават да затъват, докато в Индия и Китай растежът се забавя до нива под тези от 2009 г.

11:27 | 17.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
За четири държави 2012 г. е по-лоша от Голямата рецесия

Индия е изложена на риска да се превърне в първата държава от БРИК – групата на бързорастящите развиващи се икономики, включваща още Бразилия, Русия и Китай – чийто кредитен рейтинг ще бъде понижен до неинвестиционно ниво.

Само преди година индийското правителство очакваше двуцифрен процентен ръст за настоящата, какъвто постигаше и в най-тежките периоди от Голямата рецесия. Сега обаче то прогнозира растеж от едва 6,8% и дори това може да се окаже прекалено оптимистично предвиждане.

Ускоряваща се инфлация, високи лихвени проценти и слаб сезон на мусоните, съчетани с политическа криза, докарала правителството до патова ситуация, доведоха до срив в доверието на бизнеса, потребителите и инвеститорите.

Вероятно Индия вече опира в дъното, но все още расте с темпо, достойно за завиждане от всяка развита държава. Премиерът на страната Манмохан Сингх назначи за финансов министър магистър по бизнес администрация от Харвард, съкрати правителствените дотации и отвори търговията на дребно и авиационния сектор за чужди инвестиции.

„В Индия стимулите и обезценяването са умерени“, заяви Ейдриън Мауът, главен стратег в J.P. Morgan за развиващите се пазари и азиатските акции. „Това вероятно ще се окаже съществено за стабилизирането“, добави Мауът.

Той предвижда идването на по-добър период най-малко за фондовия пазар. На 14 септември индексът на 30-те най-големи компании на борсата в Мумбай Bombay SE Sensitive достигна 14-месечен връх.

Ето и най-голямата изненада. Голямата рецесия забави ръста на брутния вътрешен продукт на Китай с една трета – по данни на МВФ до 9,2% - преди той да започне да се ускорява отново. Но през настоящата година Китай расте дори с още по-бавно темпо – 7,5% до 8% според различните оценки.

До голяма степен това забавяне е преднамерено – Пекин затяга кредитирането, за да потисне инфлация, която напомпваше цените на хранителните стоки и жилищата. Сега Китай се опитва да облекчи част от контрола, за да гарантира, че ръстът няма да се забави прекалено.

В много отношения Китай плаща цената на огромните стимули, с които проектира възстановяването си от рецесията. Цените на жилищата се изстреляха нагоре, а отпуснатите заеми създадоха възможности за ръст на лошите кредити.

„Този кредитен балон остава надвиснал над икономиката, така че ограничава възможността на правителството да стимулира икономиката“, заяви Тод Лий, директор за световната икономика в IHS/Global Insight в Лексингтън, американския щат Масачузетс.

Все повече анализатори смятат, че ръстът в Китай ще се забави допълнително при спадащия износ, особено този насочен към обхванатата от рецесия Европа. „Нещата станаха рисковани“, каза Лий, макар да запазва прогнозата си за ръст от 7,8% в Китай през тази година и умерено възстановяване през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
elkin
преди 11 години
аз съм "ЗА!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bmiloev
преди 11 години
Защо не прекръстите сайта на cnbc-prevodi.bg? http://***.cnbc.com/id/49056918
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още