IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За четири държави 2012 г. е по-лоша от Голямата рецесия

Гърция и Португалия продължават да затъват, докато в Индия и Китай растежът се забавя до нива под тези от 2009 г.

11:27 | 17.09.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
За четири държави 2012 г. е по-лоша от Голямата рецесия

Голямата рецесия от 2008-2009 г. нанесе най-тежкия удар на световната икономика от 30-те години на ХХ век, но в няколко държави 2012 г. се очертава като по-лоша от 2009 г. по отношение на икономическия растеж, пише американското издание Christian Science Monitor.

Европейската дългова криза, общото забавяне на световната икономика и вътрешнополитическите проблеми изиграха своята роля в подкопаването на ръста за 2012 г. за поне една от четири държави. Сещате ли се кои са, пита изданието?

Не е изненада, че 2012 г. се оказа по-лоша за Гърция. Тя не успя да избегне спада през 2009 г., а икономиката ѝ се сви с половин процентен пункт. Но за разлика от повечето държави, които през следващата година отново поеха нагоре, гръцката икономика продължи да се свива – с 5,4% през миналата година и с очаквани 5,2% през тази, според предвижданията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В много отношения Гърция е еталон за дълговата криза, обхванала Европейския съюз, и сериозно предупреждение за останалите страни, затъващи в нарастващ държавен дълг.

Невъзможното за издържане дългово бреме повиши силно лихвените проценти по държавния дълг и принуди страната да потърси спасителна помощ и преструктуриране на дълга. В замяна на помощта ЕС, Международният валутен фонд и Европейската централна банка принудиха няколко поредни гръцки правителства да предприемат огромни и непопулярни орязвания на разходите, последното от които е на стойност 11,5 млрд. евро и бе обявено на 1 август тази година.

Дори при орязването на разходите и преструктурирането на дълга гръцката хазна е почти изчерпана, индустрията е неконкурентоспособна, а икономиката остава в низходяща спирала. „Когато пазарът приеме песимистичен възглед за вашите перспективи, ви запраща в тази спирала“, казва Ту Пакард, главен икономист в Moody's Analytics. „Това е наистина болезнено“, добави той.

Положението е толкова неудържимо, че мнозина анализатори смятат, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната през следващите една до две години, създавайки своя валута, която незабавно да обезцени, за да помогне на своя бизнес да стане по-конкурентоспособен. В рамките на този процес обаче стандартът на живот на гърците ще се срине.

Макар да не пропада като Гърция, Португалия от 2011 г. също получава спасителен пакет при големи дългове и свиваща се икономика. В дълбините на Голямата рецесия икономиката на страната се сви с 2%. Тази година обаче тя е на път да изгуби 3%, сочат предвижданията на ОИСР.

Португалия продължава да действа по начин, по който останалите европейски държави биха искали да видят, че действа Гърция. През 2011 г. страната намали бюджетния си дефицит наполовина спрямо 2010 г., съкрати държавни служители, а през тази година намали и заплащането в публичния сектор с 14%, спечелвайки си похвалата на МВФ за изпълнените до голяма степен ангажименти за реформи.

Но успехът ѝ не е гарантиран по никакъв начин. Безработицата се извиси до рекордните 15,2%, а данъчните постъпления намаляха, което ще направи трудно постижимо изпълнението на бюджетните цели за тази година. Най-големият ѝ търговски партньор и съсед Испания се мъчи с проблемите на собствения си държавен дълг, което помрачава икономическото бъдеще.

Португалия обаче изглежда ще постигне ръст доста по-рано от Гърция.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
elkin
преди 11 години
аз съм "ЗА!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bmiloev
преди 11 години
Защо не прекръстите сайта на cnbc-prevodi.bg? http://***.cnbc.com/id/49056918
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още