IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър: Развиващите се пазари не са имунизирани срещу проблемите на Европа

Те растат по-бавно, отколкото преди няколко тримесечия, и ние го усещаме на място, изтъква главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит

23:24 | 18.06.12 г.
<p>
	Викрам Пандит. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Викрам Пандит. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит заяви по повод на резултатите от изборите в Гърция, че експозицията на неговата банка към Европа е „извънредно управляема“, съобщи CNBC.

“Изборите са определено положителни за запазването на целостта на еврото“, каза Пандит, докато се подготвяше да удари звънеца за започването на сесията на New York Stock Exchange, отбелязвайки 200-годишнината на управляваната от него банка.

„Дълго време мислехме, че е важно Европа да има една силна валута. След като сме го заявили, трябва да бъдем подготвени за всякаква възможност“, добави той.

По думите му през последните 18 месеца Citigroup се подготвя чрез „стегнато управление“ на експозицията си към финансовите институции в Европа. По време на вълненията около европейската дългова криза вложенията на банката в сродни европейски финансови институции се е свила до 10% от дотогавашните 40%.

„Рискът, който предприемаме, е извънредно управляем, особено като се има предвид размерът на нашия капитал и нашата ликвидност“, твърди главният изпълнителен директор на Citigroup.

В един постоянно взаимосвързан свят вълните на икономическото забавяне е изключително трудно да бъдат избегнати, смята той.

Около половината от бизнеса на банката е на развиващите се пазари, където пейзажът в момента е доста по-предизвикателен, отколкото беше, добавя Пандит.

„Най-много нараства търговията. Търговията между развиващите се и развитите пазари, както и търговията между самите развиващи се пазари. Ние сме там, помагайки на нашите клиенти да управляват целия този процес“, посочва той.

„Знам, че те растат малко по-бавно, отколкото го правеха преди няколко тримесечия. Развиващите се пазари не са имунизирани срещу влиянието на Европа. Ние го усещаме на място“, категоричен бе главният изпълнителен директор на Citigroup.

Американските финансови компании преминаха през трудно първо тримесечие на годината, понасяйки тежък удар от спада в инвестициите, а самата Citigroup обяви спад от 2% в нетната печалба за периода.

„Обемите на капиталовите пазари днес са по-ниски, отразявайки несигурността в Европа. Не очаквам това да се промени скоро“, подчертава Пандит.

Той не навлезе в подробности за начина, по който Citigroup планира да увеличи активността на капиталовия пазар, и заяви само, че банката е в добра позиция за преодоляване на препятствията, като се има предвид големия ѝ капиталов буфер.

Кредитната институция има капиталова адекватност от 12,5% и приблизително 500 млн. долара в брой и в ценни книжа, което представлява около 26% от балансовата ѝ стойност. „Доста по-ликвидни сме в момента, отколкото бяхме преди 3 години“, заключи мениджърът.

Той очаква по-силен потребителски и жилищен пазар, набиращи сила. Според него обаче потребителите нямат особено голямо желание да теглят заеми, а по-скоро са се концентрирали в изплащането на досегашните си дългове. Това е помогнало за свиване на загубите от задълженията по кредитните карти и е помогнало на банките да се възстановят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още