IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще дотира разработването на находища на шистов газ

Субсидиите ще се отразят положително на сектора и компаниите, които в момента се мъчат да направят добива печеливш, смятат от японската банка Nomura

18:46 | 06.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Китай ще дотира разработването на находища на шистов газ

Китай оповести планове за субсидиране на компании от енергийния сектор, разработващи находища на шистов газ, а според анализатори действията ще помогнат за постигане на обрат в губещия сектор и евентуално ще отбележат тласък в прехвърлянето към алтернативни източници на енергия, съобщи MarketWatch.

Фондове на правителството на страната ще осигурят субсидия от 0,4 юана (6,3 американски цента) за всеки кубически метър природен газ, добит от шистови находища до 2015 г., предаде китайската държавна информационна агенция Синхуа, като се позова на съобщение на китайското министерство на финансите.

Допълнителни дотации за развитието на бранша може да бъдат осигурени допълнително от местните правителства, подчертават от министерството.

Анализатори на японската банка Nomura твърдят, че инициативата ще привлече интереса на големите китайски петролни компании към сектора, определян като прекалено рисков.

Сред препятствията пред развитието на добива на шистов газ в Китай са високите разходи, продължителният период, нужен за осъществяване на проектите, и бавното темпо, заложено в плановете за либерализиране на ценообразуването на дребно в страната.

„Субсидиите вероятно ще окуражат сондажната дейност на проучвателните компании“, смятат от Nomura.

Китай си е поставил за цел да добива по 6,5 млрд. кубически метра шистов газ годишно до 2015 г., ускорявайки темпото до 60-100 млрд. кубически метра до 2020 г.

Дотирането е „положително за разработването на шистовите находища в Китай“, изтъкват от банката, отбелязвайки, че петролните и газовите компании в момента се мъчат да направят добива печеливш.

От контролираните от държавата петролни гиганти China Petroleum & Chemical Corp., позната повече като Sinopec, ще бъде облагодетелствана в най-голяма степен, следвана от PetroChina Co., като двете планират да доставят на пазара съответно по 2 млрд. кубически метра и 1,5 млрд. кубически метра газ до 2015 г.

Cnooc Ltd. все още не си е поставяла за цел разработването на находища на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Тея са досущ като Американците ще изкъртят всичко що е природен ресурс без да мислят 10-20 години напред и какво ще стане със здравето на хората и на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mr_crash
преди 11 години
В Китай крепостните селяни нямат право на глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Чудите се как феодален Китай се превърна въа флагман на капитализма. С прагматизъм. На тях не им пречи шистовия газ, хрупат си генномодифицираните храни, не ги касае даже комунистическата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още