IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси завършиха сесията на червена територия

Трейдърите вече са подготвени за евентуалното глобално отдръпване от политиките на допълнителни икономически стимули

12:28 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси завършиха сесията на червена територия

След като прекараха голяма част от деня на червено, японските пазари подобриха позициите си в следобедните часове, приключвайки третия ден на седмицата с леки загуби.

Японският индекс Nikkei Stock Average отстъпи с 0,2 на сто до 13289,32 пункта, след като по-рано през деня бе достигнато понижение от близо 2%, вследствие на покачването на долара спрямо йената.

Австралийският S&P/ASX 200 също завърши надолу с 0,69 на сто до 4716,10 пункта, докато южнокорейският Kospi отчете спад с 0,56% до 1909,91 пункта.

Пазарите в Китай, включително тези в Хонконг и Шанхай, остават затворени до края на седмицата заради Фестивала на драконовите лодки, който е национален празник в най-многолюдната страна в света.

"Не изглеждаше да има повишаване на нивото на тревожност сред азиатските пазари днес, след като трейдърите вече са подготвени за евентуалното глобално отдръпване от политиките на допълнителни икономически стимули", заяви в сряда старши трейдъра в CMC Markets Тим Уотърър.

"Може и да е имало някои нереалистични надежди, че Японската централна банка ще представи нови идеи за стимулиране на икономиката, но при положение, че това не стана инерцията на разпродажбите продължи", отбелязва експертът.

Доларът се търгуваше за над 100 йени в началото на миналата седмица, но се понижи след като премиерът Шиндзо Абе представи т.нар. "трета ос“ на структурните реформи, която има за цел да даде тласък на съживяването на японската икономика.

Понижението на йената в края на сесията в сряда изпрати някои от японските компании отново на зелена територия, в това число Nikon Corp. с ръст от 1,7 на сто и Mitsubishi Heavy Industries, Ltd с покачване от 3,5%.

Много от големите компании не бяха в състояние да възстановят напълно позициите си. Sony Corp. отчете отстъпление с 1,1 на сто, Renesas Electronics Corp. загуби 2,4%, а акциите на Toyota Motor Corp. и Nissan Motor Со. отбелязаха спад от съответно 1,8 на сто и 2,3%.

Panasonic Corp. отбеляза ръст от 1,6%, след като стана ясно, че китайската корпорация Huawei Technologies Со. ще удвои поръчките си за японски производители през следващите няколко години, като Panasonic ще бъде един от основните бенефициенти.

Ситуацията в Австралия бе сходна, след като много от местните банки отчетоха понижения. National Australia Bank Ltd. , Westpac Banking Corp. и Australia & New Zealand Banking отстъпиха с 1,2 на сто от позициите си.

Стоковите борси притиснаха акциите на добивните компании след отчетения спад в цените на много от суровините. Книжата на Fortescue Metals Group Ltd. се понижиха с 3,2%, BHP Billiton Ltd. отстъпи с 0,4%, докато Newcrest Mining Ltd. завърши сесията с отстъпление от 0,8 на сто.

Акциите на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics Со. се понижиха с 0,3% след спада от 2,5% във вторник на фона на опасенията за забавените продажби на новия флагман Galaxy S4.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още