IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари продължават пропадането си*

Нарастващата възможност за военни действия в Близкия Изток засегна най-чувствително развиващите се икономики в региона

10:50 | 28.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските пазари продължават пропадането си*

Повечето азиатски капиталови борси затвърждават негативния си тренд в сряда на фона на засилващите се опасения от предстоящи военни действия в Близкия Изток. Разпродажбите засегнаха най-чувствително периферните пазари от региона, което повлия и негативно и на валутите на развиващите се икономики.

Филипинският индекс PSEi губи 3,02% след отстъплението от близо 4 на сто в предходната сесия. В Индонезия JSX Composite се смъква с 1,48%, насочвайки се към петия си пореден ден на загуби. Тайландският SET е надолу с 1,3%, а в Индия Sensex губи 0,52%, като рупията достигна ново дъно спрямо щатския долар. Данните за тези пазари са актуални 30 минути преди затварянето.

"Очакваме властите в Индия и Индонезия, където дефицитите по текущите сметки вече изпратиха валутите в значителна паника от перспективата за изтъняване на стимулите от Фед, да се изправят пред предизвикателството да запазят натиска под контрол днес ", заяви Тим Кондън, икономист в базираното в Сингапур звено на ING Financial Markets Research.

Сред развитите пазари в региона в Япония Nikkei Stock Average приключи деня със спад от 1,5%. В Хонконг индексът Hang Seng губи 1,63% малко преди края на сесията след отстъпление в следобедната търговия. В Австралия S&P/ASX 200 пък приключи с 1,1% надолу.

"Спадовете на пазарите на акции по света отразяват все по-голямата вероятност Запада да предприеме действия в отговор на използването на химически оръжия от сирийските управляващи. Независимо от това дали западните държави ще предприемат военни действия в следващите дни, продължава да съществува потенциал за ескалация на ситуацията. Инвеститорите не са склонни да си върнат обратно рисковата премия бързо при тези обстоятелства", каза главният анализатор в CMC Markets Рик Спунър.

В Южна Корея Kospi приключи с минимален спад от 0,1%, докато в Китай Shanghai Composite затвори със спад от 0,11%.

Широките спадове в Азия дойдоха след втората поредна сесия на резки понижения на Wall Street. Oтстъпленията бяха провокирани от изявлението на секретаря по въпросите на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, който посочи, че американската армия е „готова да потегли“, ако президентът Барак Обама нареди действия в отговор на нападенията с химически оръжия в Сирия. Междувременно NBC News съобщи, че САЩ могат да предприемат ракетен удар срещу Сирия "до четвъртък“.

Няколко анализатори отбелязаха, че развитието на ситуацията в Сирия поставя световните пазари под нов риск. Експертите обаче също така препоръчаха на инвеститорите да не очакват значително въздействие върху глобалната икономика от евентуална военна конфронтация.

"Това е просто един типичен случай на ирационален страх в решенията инвеститорите", отбеляза Тим Радфорд, анализатор в Rivkin Securities.

Сред водещите губещи на борсата в Манила са акциите на Ayala Land Inc, които поевтиняват с 6,1%. Книжата на Jollibee Foods Corp пък са надолу с 3,1%. В Джакарта пък капитализациите на PT Gudang Garam и PT Bank Negara Indonesia губят съответно 6,9% и 2,8 на сто.

Спадът на рупия засегна силно някой от листнатите на в Мумбай енергийни компании. Книжата на Oil & Natural Gas Corp са надолу с 6,5%, докато Hindustan Petroleum Corp и Bharat Petroleum Corp губят 7,41% и 7,95 на сто.

На борсата в Токио акциите на Steel Manufacturing Co потънаха с 8%, докато Kubota Corp изгуби 2,4%. Suzuki Motor Corp приключи със спад от 5,4%, докато капитализацията на Matsui Securities Co отстъпи с 3 на сто.

В Австралия добивните компании отбелязаха чувствителни отстъпления въпреки покачването на цените на златото и петрола на международните пазари. Книжата на BHP Billiton Ltd поевтиняха с 2,3%, докато Santos Ltd изгуби 1%.

Акциите на Woolworths Ltd пък поскъпнаха с 2% след информацията, че компанията очаква подобряване на условията си за бизнес до края на фискалната 2014 г., повишавайки прогнозния си ръст на приходите от 4% до 7 на сто.

Вижте коментара на Bloomberg за водещите новини в Азия!

* Данните са актуални към 10:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
paran
преди 10 години
Съвсем нормална реакция, все пак всеки си прави сметката и тегли за да кешира. Да видим как ще започне и как ще протече войната, че този път има опасения за разрастването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още