IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин увеличава прозрачността на китайските банки

Водещите кредитори вече ще трябва да обявяват данни за дузина индикатори, сред които задбалансовите си активи

13:01 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин увеличава прозрачността на китайските банки

От водещи китайски банки бе поискано да публикуват данни за 12 индикатора, включително задбалансови активи, за да увеличат прозрачността си, съобщава ВВС.

Банки с общи активи за 1,6 трлн. юана (264 млрд. долара) ще трябва да оповестят данните в рамките на четири месеца след края на всяка финансова година.

Според Пекин стъпката е в унисон с правилата на Базелския комитет за международна банкова регулация и е на фона на растящите опасения относно ръста на лошите кредити на китайските институции.

Банките ще трябва да разкриват също трансграничните си активи и задължения, обяви Китайската банкова регулаторна комисия. 

Според данни на агенция Bloomberg новите изисквания ще засегнат поне 12 от 19-те публично търгувани китайски банки.

Китайските банки – особено големите четири държавни кредитори – изиграха ключова роля в запазването на икономичесия растеж след началото на глобалната финансова криза, като отпуснаха рекордни суми.

Има обаче бзпокойство, че част от тези средства са били насочени към непродуктивни инвестиции и че банките няма да могат да си ги върнат.

Мнозина се страхуват, че ръст на необслужваните заеми ще засегне не само банковия сектор, но и цялостния растеж.

Делът на лошите кредити на китайските банки официално е по-малко от 1%, което кара някои да смятат, че банките или предоговарят тези заеми или ги преструктурират, за да поддържат счетоводното им ниво ниско.

Това доведе до призиви за по-голяма прозрачност, като според местния регулатор мерките за това могат да подобрят мениджмънта на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още