IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай позволи на местните правителства да рефинансират дълговете си

Нуждата от рефинансиране изисква от Пекин да намери начин за обуздаване на дълга без да предизвика рязък спад в растежа

11:41 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай позволи на местните правителства да рефинансират дълговете си

В Китай през настоящата година настъпва падежът на редица дългове. Страната обаче насърчава местните правителства да емитират облигации с цел да рефинансират своя дълг, за да избегнат изпадането в неплатежоспостобност (дефолт), четем на страниците на вестник Financial Times.

Официалното съобщение, направено от Националната комисия за развитие и реформи (National Development and Reform Commission, или NDRC), очевидно потвърждава масивната операция за рефинансиране на дълговете - ход, който бе неизбежен и според анализаторите вече е стартирал.

Нуждата от рефинансиране поставя на преден план сложния баланс, който Пекин трябва да намери, за да обуздае дълга без да предизвиква рязък спад в растежа.

Дълговете на местните управи нараснаха със 70% до почти 3 трлн. юана за по-малко от три години. Падежът на близо 40% от тези ценни книжа настъпва през настоящата година. Този факт поставя местните правителства под огромен натиск да намерят финансиране, за да извършат плащанията на падежа.

За много от първоначалните заеми, използвани за изграждането на инфраструктурни проекти, които тепърва ще генерират печалби, дълго време на рефинансирането се гледаше като най-добрата възможност за избягване на дефолт. Преди регулаторните органи тихомълком разрешаваха рефинансиране, въпреки че в редица коментари пред обществото ги заклеймяваха заради страха им, че регионите и градовете ще гледат на тях като на най-лесния начин да си решат дълговите проблеми.

Но съобщението на китайската Националната комисия за развитие и реформи дава ясно да се разбере, че Пекин, ще подкрепи рефинансиращите операции за т. нар. финансови платформи, притежавани от местните правителства.

В него се казва, че „ако строителните проекти изпитат недостиг на финансиране и няма друг начин проектът да бъде завършен и да се реализират очакваните печалби, ще обмислим възможността изграждащите компании да емитират подходящ обем нов дълг. Средствата, които ще бъдат набрани, могат да бъдат използвани за „заемането на нов и за изплащането на стар дълг“, а за недовършените проекти ще бъде гарантирано, че те няма да останат неизградени.“

Според Комисията облигациите също така ще подпомогнат местните правителства да намалят финансовите си разходи, защото емисиите могат да бъдат при нисък лихвен процент и с по-дълъг срок в сравнение с някои от краткосрочните заеми с високи лихви, на които са разчитали в миналото.

„Преди на рефинансирането се гледаше с лошо око“, коментира Шуанг Динг, икономист в Citibank. „Но междувременно това се случва и няма начин този процес да бъде избегнат.“

Според него рефинансирането чрез облигации е добър признак за развитието на Китай, защото именно облигациите са по-прозрачни в сравнение с кредитите, притежават яснота по отношение на отговорностите за погасяване, както и фактът, че рискът по тях ще се пренесе от банките към капиталовия пазар.

На практика не е тайна, че в момента в Китай се извършват масови рефинансирания на дългове. Проверката на регулаторите от тази седмица показва, че падежът на 60% от дълговете настъпва преди края на 2015 г. Въпреки това по данни от 2010 г. падежът на повече от 50% от обема е трябвало да настъпи преди края на 2013 г.

Изводът е, че по-голямата част от дълга не е бил върнат, а просто е бил рефинансиран.

Въпреки че Комисията издаде разрешение, пазарните условия ще направят рефинансиранията по-трудни за местните правителства. Тъй като количеството на дълга в китайската финансова система се ускори плавно, то и разходите за емитирането на нови облигации нараснаха.

Доходността по корпоративните облигации с рейтинг ААА се покачи с 200 базисни пункта до повече от 6 на сто само за последната половин година.

Повече за пазарите на азиатския континент вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още