IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще създаде поне пет частни банки през тази година

Ходът е част от намерението на Пекин да отвори допълнително финансовия си сектор с цел повишаване на конкуренцията в бранша

09:53 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще създаде поне пет частни банки през тази година

Повече от пет нови частни банки ще бъдат създадени в Китай през тази година, след като Пекин реши да отвори допълнително финансовия си сектор с цел повишаване на конкуренцията в бранша.

Частно финансираните институции ще бъдат използвани за преструктуриране на съществуващи банки или за създаване на нови такива, "носещи техните собствени рискове", отбелязва BBC.

Управляващите в Пекин продължават да търсят начини, за да отворят своя изцяло контролиран от държавата финансов сектор, което се очаква да стимулира нова вълна от икономически растеж.

"Пилотните компании ще бъдат подложени на строги процедури и стандарти, взискателни критерии, ограничени лицензи, засилен надзор и система за управление на риска", отбеляза в съобщение Китайската банкова регулаторна комисия, цитирана от "Синхуа".

В официалното становище на държавния орган се посочва още, че в бъдеще ще бъде определен по-нисък проучвателен праг за чуждестранните банки, които желаят да влязат в местната индустрия.

Ходът от страна на Китай идва в момент на нарастващи опасения за сенчестото банкиране в страната.

През последните няколко години кредитирането от небанковите компании отчете бърз растеж, което доведе до нарастване на нивата на дълга във втората по големина икономика в света.

Критиците твърдят, че сенчестото банкиране е един от основните рискове за икономическия растеж на Китай, като същевременно прави кредитирането по-малко прозрачно.

Провокирани от тези опасения, китайските политици изготвиха нови правила за сектора. Реформите все още не са публично оповестени, но различни медии посочиха, че те призовават за по-голям контрол и мониторинг на сенчестите банки.

"Появата на сенчесто банкиране е неизбежен резултат от финансовото развитие и иновациите", посочва FT, цитирайки документа. "Като допълнение към традиционната банкова система, банките в сянка играят положителна роля в обслужването на реалната икономика и обогатяването на инвестиционните канали за обикновените граждани".

В документа се посочва още, че в момента "рисковете от сенчестото банкиране са под контрол като цяло".

Много анализатори изтъкват, че отварянето на секторите е от ключово значение за бъдещия растеж на Китай.

През декември Китайската централна банка съобщи, че ще позволи на местните банки да търгуват с депозити помежду си с помощта на финансов дериват, наречен депозитни сертификати. За разлика от практиката при обикновените депозити, лихвеният процент по сертификатите ще се определя от пазара.

Няколко месеца по-рано, през септември Китай даде началото на Зоната за свободна търговия в Шанхай, където е облекчен контролът върху ключовите сектори. Пробните мерки включват и пазарно ориентирани лихвени проценти.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още