IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите китайски мигранти все повече харесват градовете

Ново проучване показва, че те харчат повече и пестят по-малко

10:24 | 13.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Младите мигранти в Китай, които се местят от земеделските райони в големите населени места, са нетърпеливи да работят в градовете. Те харчат повече и спестяват по-малко, сочи ново официално проучване на Националното бюро по статистиката в страната.

В него се посочва, че тази тенденция може да даде тласък на усилията на Пекин за урбанизацията на страната и балансирането на икономиката в дългосрочен план, пише Ройтерс.

За да превърнат потребителите в основен двигател на икономиката, китайските лидери са създали план, според който 60% от населението на азиатската страна (около 1,4 млрд. души) трябва да се преместят да живеят в градовете до 2020 г.

Пекин обеща постепенно да премахне регистрацията за постоянно пребиваване, а новите условия ще позволят на милиони мигранти да се заселят в градовете, радвайки се на редица ключови социални услуги.

Около 55% от младите работници мигранти, родени след 1980 г., работят в големите градове. Едва 26% от по-възрастните могат да се похвалят с нещо подобно, показва проучването. Младите мигранти харчат и с 19,3% повече от по-възрастните. 80,3% от младите хора работят извън родните си места, за разлика от другите мигранти, при които този процент възлиза на 61,8%.

През 2013 г. броят на преместилите се от селата в градовете нарасна с 2,4% в сравнение с предходната година.

Привидно безкрайният поток от хора, мигриращи към градовете в търсене на по-добри работни места и живот, подкрепя икономическия растеж на Китай през последните три десетилетия. Но евтината работна ръка непрекъснато намалява със застаряването на населението, което тласка заплатите нагоре.

Броят на мигрантите, които работят в родните си провинции, се увеличи с 3,6% през 2013 г., изпреварвайки този на хората, които работят извън тях – 1,7%. Това подсилва признаците, че експортно ориентираните крайбрежни провинции на Китай са изправени пред нарастващата конкуренция на вътрешните региони, тъй като все повече хора търсят и намират работа по-близо до дома си.

Месечното заплащане на китайските мигранти, работещи извън провинциите, в които са родени, се увеличи с 13,9% през 2013 г. През 2012 г. то скочи с 11,8 на сто.

Китайските лидери неведнъж са изтъквали, че заетостта е първи приоритет за правителството. Икономистите вярват, че това е най-важният фактор, който може да доведе до мащабни мерки за стимулиране, ако икономиката продължи да губи инерция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още