IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пуска най-мощните ядрени реактори в света през 2015 г.

Мащабният проект в близост до Хонконг се осъществява в сътрудничество с френски експерти

09:30 | 23.06.14 г.
Китай пуска най-мощните ядрени реактори в света през 2015 г.

Китай ще се превърне съвсем скоро в страната с най-мощните ядрени реактори в света, съобщава руският портал "Вести".

Строителството на двата най-модерни реактора в света се намира на заключителен етап в крайбрежния град Тайшан, намиращ се на едва 150 км от Хонконг. Всеки от реакторите ще може да произвежда два пъти повече мощност от средностатистическите атомни енектрогенератори, използвани по света.

Мащабният китайски проект се осъществява в сътрусничество с френски експерти. Въпреки това европейците се оплакват, че не могат да получат информация за напредъка на строителството, като местните власти просто не реагират на техните искания.

Експерти се опасяват, че подходът на Пекин може да наподобява ситуацията на пазара на недвижими имоти. Жилищният пазар в Китай се разви толкова бързо, че принуди правителството да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Според анализаторите прекалено бързото стартиране на голям брой реактори може да застраши дългосрочното здравословно развитие на ядрената енергетика.

China General – най-големият оператор на ядрени реактори в страната, възнамерява да отговори на критиките с тестване на новите си най-големи реактори. Въпреки това експертите отново повдигат въпроси за надеждността на действията на регулаторите, които са обвити в мистерия.

Държавната компания не е публикувала никаква информация за сигурността на официалния си уебсайт. Последното съобщение за строителството в Тайшан датира от 2009 г., когато бе направена първа копка на проекта.

Китай планира да увеличи ядрения си капацитет 15 пъти до 2030 г. Тържественото отваряне на реакторите в Тайшан пък е насрочено за 2015 г. Въпреки това експерти смятат, че липсата на информация подкопава доверието в безопасността на ядрените централи в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
И къде ще се изхвърлят ядрените отпадъци от тази 'идилия' -може би в Монголия, обаче там имат други планове.Всички тези соц. почини 'дайте да правим енергетика за индустрията на разхищението' са път-за-никъде.По принцип всеки който си мисли че може да проектира и изгражда ядрени мощности би следвало да представи като точка първа 'План за преработка и съхранение на ядрените отпадъци' -кой, къде как и докога?Идеята да се правят 'евтини' централи е чудесна, но може да не излезе толкова чудесна ако се изчисли коллко ще струва съхранението на ядрените отпадъци през сл. 10 000 г. -защото толкова е периодът на полуразпад на повечето такива. Сценарий за най-дорият случай е преработка на ядрени отпадъци с трансмутация на елементите, с което периодът на полуразпад може да се съкрати до 300 г. -и какво от това, и 300 г. не ни устройват.Това 'евтино' гориво, заедно с другите 'евтини' горива (изкопаемите) някой ден може да ни излезе много по-скъпо, отколкото изобщо може да си представим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още