IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасители извадиха от Яванско море опашната част на полет QZ8501

Фрагментът бе повдигнат с балон с товароподемност 10 тона

12:07 | 10.01.15 г.
<p>
	Част от опашката на полет&nbsp;QZ8501. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от опашката на полет QZ8501. Снимка: Ройтерс

Спасители извадиха от дъното на Яванско море опашната част на самолета на авиокомпанията AirAsia, който се разби на 28 декември, предадоха ТАСС и AFP.

Фрагментът от опашната част на самолета бе повдигнат с балон с товароподемност 10 тона. Предстои експерти да търсят в отломката черните кутии на самолета, които по принцип са разположени там.

Водолазите възобновиха днес операцията по вдигане на опашката на разбилия се самолет, въпреки лошите атмосферни условия. По данни на метеорологичната служба на Индонезия прогнозата за района на търсенето е за силен вятър, вълни с височина около 3 м и силни подводни течения, пише БТА.

В петък почти две седмици след инцидента спасителните екипи, които издирват останките на пътнически самолет, засякоха сигнали от черните кутии на машината. Кораб засече сигнали от обект близо до мястото, където преди дни беше намерена опашката на самолета.

Припомняме, че индонeзийският AirAsia Airbus A320-200 падна в Яванско море на 28 декември на път от втория по големина град на Индонезия Сурабая до Сингапур със 162 души на борда. Пилотът не е изпратил сигнал за помощ.

Черната кутия, която записва данните от полета и разговорите в пилотската кабина, се намира в задната част на самолета. По-рано през тази седмица бе намерена опашката на машината, но експерти заявиха, че е възможно кутията да се е отделила от опашката.

Опашката бе намерена в сряда на морското дъно на около 30 км от последното известно местоположение на самолета на дълбочина около 30 м. Днес спасителните екипи ще се опитат да я повдигнат от дъното на океана с помощта на надуваеми балони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още