IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: България има амбицията да е образователен център в Югоизточна Европа

Българските университети са силни, дипломите им се признават по света и са символ на качествено образование, заяви президентът в Монголия

14:27 | 10.05.15 г. 3
Плевнелиев: България има амбицията да е образователен център в Югоизточна Европа

България отново има амбицията да бъде образователен център в Югоизточна Европа, заяви по време на посещението си в Монголия президентът Росен Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.

„Българските университети са силни, дипломите им се признават в цяла Европа и по света и са символ на качествено образование. Вие сте символ на успеха на тази образователна система и в рамките на посещението ми ще задълбочим тези връзки", каза държавният глава в приветствието си към монголски граждани, учили и работили у нас.

Президентът открои като уникално Дружеството на монголските граждани, завършили висшето си образование в България.

Над 3500 монголски граждани са специализирали или са получили висшето си образование в България. Сред тях има членове на правителството, депутати във Великия държавен Хурал, художници и оперни артисти, геолози, лекари, агрономи. През учебната 2014-2015 г. 35 монголски граждани се обучават в български висши училища.

„Ще покажем, че гледаме не само назад, но и напред - ще набележим ясна програма за действие, ще подпишем друстранни документи и ще търсим задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието и производството на храни, фармацията, минното дело, информационните и комуникационните технологии, образователния и културния обмен, науката. Ще срещнем бизнеса от двете страни и искаме не само да дойдем в Монголия, но и да останем и да изпълним качествени проекти”, заяви още президентът.

На 11 май в Улан Батор държавният глава ще проведе разговори с политическото ръководство на Монголия и ще открие Паметник на кирилицата. Росен Плевнелиев изказа и благодарност на инициативния комитет Паметникът на българската азбука да бъде изграден на 8 000 км от България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
,,Президентът открои като уникално Дружеството на монголските граждани, завършили висшето си образование в България..,,Другата седмица в Зимбабве , за другото уникално Дружество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Нерде Монголия, нерде Югоизточна Европа. ОбъркАли са му листчетата и е започнал да плещи глупости. ТОЯ собствени мисли няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 9 години
Добре че го е казал в Монголия, от инвестора го издънихте отново .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още