IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай oсъществява суап на общински облигации за 160 млрд. долара

Ходът е опит да се облекчат някои от разходите за финансиране на затруднените финансово местни правителства

16:37 | 13.05.15 г.
Китай oсъществява суап на общински облигации за 160 млрд. долара

Китай ще осъществи суап на общински облигации на стойност 160 млрд. долара в опит да облекчи някои от разходите за финансиране на затруднените финансово местни правителства към кредиторите, съобщиха местните медии.

Дълговете на общините в Китай се оценяваха на 2,9 млрд. долара към средата на 2013 г., след като местните власти вложиха огромни средства в изграждане на инфраструктура. Впоследствие обаче задълженията се оказаха един от основните препъникамъни за китайската икономика, тъй като растежът се забави, а цените на имотите поеха надолу.

Пекин се стреми да ограничи разходите за обслужване на дълга за общините, като задължи банките да преструктурират заемите, които често носят лихви от над 7 на сто, в замяна на общински облигации с таван на премията.

Суапът ще свие постъпленията на банките, но централната банка ще смекчи удара, като приема общинските облигации като обезпечение, чрез което ще осигурява ликвидност на търговските кредитори.

Чрез замяната на дълга също така ще се избегне наддаването за публични облигации, които застрашават да ограничат ликвидността във финансовата система и да понижат търсенето на общински облигации.

Вместо това суапът ще се осъществи чрез двустранни преговори между местни и индивидуални кредитори, централната банка, Министерство на финансите, както и банковия регулатор, се посочват в съвместно изявление, получено чрез Sina Finance.

Намаляването на кредитния риск ще смекчи отрицателното въздействие върху балансите на банките, твърдят анализатори.

"Въпреки че приходите на банките ще бъдат засегнати от по-ниската доходност по облигациите, ние вярваме, че пазарът ще оцени намаляването на риска над загубата им в приходите от лихви", пише Tao Уан, главен икономист Китай в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още