IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският бизнес гледа към американския пазар

Компаниите от Поднебесната империя са инвестирали 46 млрд. долара в САЩ от 2000 г. насам, показва нов доклад

17:03 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският бизнес гледа към американския пазар

С оглед на разрастващата се финансова мощ на Китай фирмите в страната насочват своето богатство към Съединените щати, пише The New York Times.

Ново проучване, което разглежда китайски инвестиции в Щатите, отчита, че средствата са разпръснати в различни региони в страната. Китайски компании купуват имоти трофей в Ню Йорк. Те изграждат производствени цехове в Средния Запад и изкупува интернет компании в Калифорния.

Като цяло китайските компании са инвестирали 46 млрд. долара в САЩ от 2000 г. насам, като по-голямата част от сумата е похарчена през последните пет години, сочи проучване на Rhodium Group – базирана в Ню Йорк изследователска компания.

В същото време геополитическото напрежение по оста Пекин-Вашингтон се повишава. САЩ са притеснени за строителството на изкуствени острови от Китай и за военните цели на Поднебесната империя. Администрацията на Обама също така изрази опасения за новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, оглавявана от Китай.

Непрекъснато нарастващите корпоративни инвестиции биха могли да потушат някои от критиките към Китай в Конгреса, каза Стивън Орлинс, председател на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай – неправителствена група, която спонсорира Rhodium Group и насърчава сътрудничеството между двете страни. 

Подходът на Китай към инвестициите в САЩ контрастира с този на Япония през 1980 г., когато в света имаше огромен тласък на износа. Тогава японското правителство насърчи автопроизводителите и други големи местни компании да отворят фабрики в САЩ. Тази политика даде резултати през следващото десетилетие и местните власти, особено в южните щати, не бяха склонни да подкрепят ограничителни търговски мерки.

Републиканецът от Аризона и председател на Комисията по външни отношения на Сената за Азия и Тихия океан Мат Салмон заяви, че китайските компании и износителите на финансови услуги се свързват с него периодично с питания за състоянието и перспективите пред американските пазари. ''Достъпът до пазарите в САЩ е това, което те искат'', каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още