IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривовете в Тиендзин имат потенциал да създадат политически сътресения

Пекин има да отговаря на много въпроси след мощните експлозии в пристанищния град

17:21 | 16.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрушенията в Тиендзин. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Разрушенията в Тиендзин. Снимка: Ройтерс

В сряда вечерта мощни експлозии разтърсиха пристанището в китайския град Тиендзин, предизвиквайки трус от 2,9 по Рихтер. Дни по-късно обаче тези взривове са напът да предизвикат и политически сътресения.

В коментар на Financial Times се посочва, че сега властите в страната са изправени пред сериозна операция по почистване на разрушенията, повишаването на контрола в потенциално замърсената с токсични вещества зона и растящия гняв на хората, чиито близки загинаха или пострадаха във взрива. 

Властите в Поднебесната империя имат да обясняват и как да допуснали съхранението на толкова опасни химикали в близост до жилищни сгради и пристанищната инфраструктура.

Във взривилите се складове е имало 100 тона натриев цианид, което е потенциално опасно вещество. От китайската армия обаче коментираха, че е имало „минимални количества отровен газ” в епицентъра на взрива.

Припомняме, че в сряда в района имаше две експлозии – вероятно причината за втората е изтичането на химикалите след разрушенията от първия взрив. При досег с водата се предизвиква химическа реакция, водеща до нова мощна експлозия. Именно тогава са дадени повечето жертви - пожарникарите са били изпратени да гасят пламъците от първата експлозия.

Китайското правителство официално съобщи за 112 загинали по време на взрива. 95-ма са безследно изчезнали. Става дума основно за пожарникари. Пресконференцията обаче беше прекъсната от роднини на изчезнали, поискали повече информация за своите близки. Те бяха разпръснати с помощта на военни.

Тази сутрин собственици на сгради, пострадали от взривовете се събраха на протест с искане властите да изплатят тяхната разрушена собственост.

На фона на тази деликатна обстановка отне четири дни на премиера Ли Къцян да се реши да посети пострадалия град, който се намира само на около 140 км от столицата Пекин. Обикновено той тръгва веднага към райони с големи бедствия, допълва още FT.

Дългото отсъствие е особено видно, ако се направи съпоставка с реакцията на китайския премиер при катастрофата на круизен кораб в реката Яндзъ на 1 юни. Тогава загинаха 400 души, допълва още финансовото издание.

Междувременно машината за цензора се задвижи без особено забавяне. В страната бяха затворени 50 сайта, които пуснаха информация за предполагаеми връзки между частният собственик на склада и правителствени служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Аре поредния червеноармейски умньо се изходи.А прочете ли първоизточниците от китайската преса какво казват или няма значение, щото си получил опорните точки за дезинформация и лъжа?1. Логистичния оператор на базата в Тиендзин съзнателно е подхождал безотговорно към безопасността. Има няколко съставени акта в предишните години точно затова.2. Ясно ли ти е какво се случва, когато пожарникари без да разполагат с информация какво точно има в цистерните и складовете поливат обилно с вода големи количества калциев карбит? Пробвай го у вас и после се върни да пишеш глупости тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
крас
преди 8 години
Това вече си е истинска война. 1/ ЕКСПЛОЗИЯ с последваща я веднага ИМПЛОЗИЯ!2/ ОБГОРЕНИ , НО НЕ И ДЕФОРМИРАЛИ ОТ УДАРНА ВЪЛНА АВТОМОБИЛИ!Тези два факта доказват, че взривното вещество не е ТРОТИЛ , а химическо съединение което се използва в нанотехнологии свързани с направата на ВАКУУМНА БОМБА!!При този вид оръжие КИСЛОРОДА в атмосверата който е 20% от състава й изгаря напълно свързвайки се с айрозолите разпръснати от бомбата.Или китайчугите разработват този вид оръжие или са им го сервирали с някоя ТОМАХАВКА от голяма височина. Датата 12 август избрана 15 години по късно след потъването на подводницата Курск, също не е случайна и съм склонен да приема втората версия за атака с ВАКУУМНА БОМБА от много голяма височина.ТАКА Е КОГАТО КИТАЙЧУГИТЕ ИСКАТ ДА ЗЕМЕНЯТ ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО С ТЯХНАТА ВАЛУТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още