IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Пекин иска бейби бум

Броят на китайците на възраст между 15 и 64 години ще се свие с 67 милиона от 2010 г. до 2030 г.

08:37 | 30.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В дългосрочен план икономиката може да е по-силна от идеологията. И така – Китай се сбогува с политиката на „едно дете на семейство“. В бъдеще всички двойки ще имат право да имат две деца, реши управляващата комунистическа партия. Конкретни подробности обаче не се споменават. Така остава открит въпросът откога влиза в сила това ново правило. Държавните медии не се поколебаха да показват снимки на смеещи се родители с момченца и момиченца. Мотото е ясно – двойно щастие, пише в свой анализ DPA.

Едно е ясно - стъпката е повратен момент и се случва главно поради икономически причини. В края на краищата партийните функционери са се срещнали, за да обсъдят финансовата реформа и икономическото развитие през следващите години. Един от най-големите проблеми на Народната република е фактът, че населението в трудоспособна възраст се свива драстично, докато има все повече възрастни хора. 



Организацията на обединените нации (ООН) изчислява, че броят на китайците на възраст между 15 и 64 години ще се свие с 67 милиона от 2010 г. до 2030 г. През миналата година този дял според официалните данни е намалял с 3,7 млн. до 916 млн. В същото време броят на възрастните хора ще се повиши от 110 до 210 млн., като през 2050 г. ще представлява една четвърт от общия брой на населението, показват данните на ООН. Иначе казано – ще има все по-малко служители и все повече и повече възрастни хора.

На този фон ръководството вече смекчи политиката за едно дете на Пекин, след като през 2012 г. броят на населението в трудоспособна възраст намаля за първи път от десетилетия насам. От две години насам двойките имат право да имат две деца, ако и двамата родители са от семейства с едно дете.

Първоначално на двойките от края на 70-те години на миналия век бе позволено да имат едно дете – като изключенията са за етническите малцинства. По този начин комунистическата партия искаше енергично да забави ръста на населението. Тя считаше това за заплаха за икономическото развитие. При нарушения на това правило прегрешилите бяха заплашени от глоби, загуба на работни места, а в някои случаи – от принудителен аборт или стерилизация.

Все още не е сигурно дали в Китай в бъдеще ще се раждат значително повече деца, отколкото досега. „Много родители просто не разполагат с необходимите средства, за да имат повече деца", заяви професорът по демография Му Гъндзън пред New York Times. Дори и след последното облекчаване на правилото много двойки са се отказвали от по-нататъшно потомство, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ми явно отстъпваме по качество, може да не сме достатъчно брадясали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Не да си внесат мигранти като в развитите държави, щели да повишават собствената си раждаемост. Неандерталци... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
993
преди 8 години
При нас бейби бум има само при една определена група хора... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
993
преди 8 години
При нас бейби бум има само при една определена група хора... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
pass
преди 8 години
С по 2 деца на семейство не се прави бейби бум, поне ако малк осе замисли човек де. Реално, целта не е да има бейби бум, а по-скоро да се задържи броя на населението на определено ниво и дори пак да намалява, защото правото да имаш 2 деца не означава че ще имаш такива. Може да не искаш, може да не можеш, и т.н., реално тенденцията на спад на населението ще продължава. Бейби бум може да се каже че има в Индия например, най-многолюдната страна в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още