IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Бежанската криза обременява икономиките на транзитните страни

Масовият приток на мигранти в Югоизточна Европа и съседните на Сирия и Ирак страни създава проблеми в обществените услуги и държавните финанси

19:12 | 05.11.15 г.
<p>
	Турски жандармеристи охраняват група бежанци на път към автобуси, за да им попречат да се качат на лодки за гръцкия остров Хиос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турски жандармеристи охраняват група бежанци на път към автобуси, за да им попречат да се качат на лодки за гръцкия остров Хиос. Снимка: Ройтерс

Кризата с мигрантите обременява сериозно икономиките на транзитните страни от Югоизточна Европа и съседните на Сирия и Ирак страни, предупреди днес Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщават АФП и ТАСС.

Страните от първа линия, а именно съседните на Сирия и Ирак, бяха изправени пред масов приток на бежанци. Турция е приела 2,5 милиона бежанци, а Йордания - 1,5 милиона. Този масов приток създава проблеми в обществените услуги, държавните финанси и пазара на труда, посочва ЕБВР в доклад за регионалните перспективи.

В доклада се разглежда положението в районите, в който работи банката (Централна и Източна Европа, южното и източно Средиземноморие, Русия и Централна Азия).

ЕБВР обръща внимание, че пристигащите бежанци, които в огромното си мнозинство нямат разрешително за работа, създават сериозна конкуренция за турските работници, най-вече в областта на селското стопанство.

В доклада се изтъква, че в някои страни от Югоизточна Европа се наблюдава голям брой бежанци, преминаващи през тяхната територия. Като пример се дава ситуацията в Сърбия, където над 145 хиляди мигранти, главно от сирийски произход, са преминали през страната от януари насам, което е десет пъти повече, отколкото през цялата 2014 г. Това поражда предизвикателства за правителствата на тези страни, които осигуряват медицинска и социална помощ, храна, вода и подслон на тези бежанци, се отбелязва в доклада.

Авторите на доклада не изключват, че в условията на приближаващата зима равнището на разходите за осигуряване на транзита на бежанците може да нарасне, особено ако Хърватия и Унгария затворят границите си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още