IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай стана акционер в ЕБВР

Поднебесната империя вече притежава символичен дял от 0,1%, който обаче може да отвори възможности за участие в редица проекти

20:54 | 15.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай стана акционер в ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е приела Китай за свой акционер - още една крачка напред в амбициите на Пекин да разшири международното си влияние, пише Ройтерс.

Очакваната зелена светлина от ръководството на банката бе оповестена официално късно в понеделник. Актът е символичен, като Пекин ще получи 0,1% от книжата на ЕБВР, като по този начин ще разшири още своя световен обхват след последните стъпки за засилване на търговските връзки с Европа и Азия. По този начин държавите, които имат дялове в европейската банка вече са 65.

"Членството на Китай в ЕБВР ще отвори значителни допълнителни възможности за устойчиви инвестиции от страна на Поднебесната империя в районите, в които ЕБВР работи", посочва в изявлението на ЕБВР президентът на банката Сума Чакрабарти.

ЕБВР бе основаната през 1991 г., за да инвестира в страните от бившия съветски блок в Източна Европа. Въпреки това институцията разшири обхвата си значително през последните години. Банката сега инвестира в Монголия, Турция и икономиките, засегнати пряко или непряко от Арабската пролет, като Мароко, Египет, Тунис и Йордания.

Съвсем наскоро ЕБВР добави и две страни от еврозоната - Гърция и Кипър, които изпаднаха в тежка криза. Очаква се поредната страна в списъка в близките дни да стане Ливан.

Китай все пак ще има ограничена полза от новото си членство. Пекин обаче може да се възползва непряко чрез проекти на ЕБВР в страни като Казахстан, които се припокриват със зоната около т.нар. "Път на коприната".

"Присъединяването към акционерите на ЕБВР ще помогне на двете страни да обменят опит относно икономическия преход и развитието, предоставяйки нови възможности за сътрудничество между Китай и страните по Пътя на коприната", посочват от Китайската централна банка в изявление на своя уебсайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още