IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали перспективата по кредитния рейтинг на Китай и на Хонконг

Според агенцията причината са нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството

14:52 | 31.03.16 г. 24
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската рейтингова агенция Standard & Poor’s намали перспективата по кредитната оценка на Китай и на Хонконг от стабилна до отрицателна в четвъртък, позовавайки се на нарастващите икономически и финансови рискове пред кредитоспособността на правителството, съобщава CNBC.

Ходът е сигнал, че агенцията може да понижи рейтинга на Китай и на Хонконг от съответно АА- и ААА през следващите от шест месеца до 2 години.

В изявление по повод решението S&P прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще остане на ниво от поне 6% годишно през следващите три години – малко под целевия растеж от 6,5% в последния петгодишен план на страната.

Агенцията заяви, че съотношението на държавните и корпоративните задължения на континентален Китай вероятно ще се влоши, а процентът на инвестициите, от над 40% от брутния вътрешен продукт, може да бъде устойчив. Това се дължи на факта, че китайското правителство търси начини да подкрепи икономиката чрез финансирани с кредити инвестиции.

„Тези очаквани тенденции може да отслабят устойчивостта на китайската икономика към шокове, да ограничат политическите опции на правителството и да повишат вероятността от по-остър спад на всякаква тенденция за растеж“, казва S&P в изявлението си.

Агенцията добави, че средните доходи в Китай са по-ниски от тези на страни със същия рейтинг, а правителството и финансовата индустрия не са толкова прозрачни и са с по-ограничен информационен поток.

„Въпросите със сериозната липса на прозрачност и качеството на данните са огромен проблем“, казва Тимъти Аш, анализатор за развиващите се пазари в Nomura, в коментар по повод понижаването на оценката.

„От тази перспектива – „качество на данни“, рейтингът наистина вероятно трябва да е по-нисък при всички положения“, добавя той.

S&P заяви, че понижаването на оценката за Хонконг е обвързано с това на Китай.

„Не вярваме, че кредитната позиция на Хонконг може да бъде напълно изключена от тази на континентален Китай предвид финансовите и икономическите връзки, както и крайната суверенна власт в Китай“, добавя агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Бе може и да си прав... понякога ми става драго, че вече съм на финала... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Грам не е така, просто на нас ни е много удобно да го гледаме по тоя начин-реално ние ставаме социалисти в разцвета на соц-а. Сега сме в началото на залеза на запада, те ще агонизират със десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
в Запада само рейтингите са силни - друго нье.... :)) Като нас българите и ние сме много силни и обещаваме ама само на маса :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
те вече издишат и го виждат, но нищо не може да направят по въпроса. Запада като по учебник се разпада, безмислени войни, невъзвращаеми разходи, печатане на пари, премахване на средната класа и само се чешат по тиквите, що не вървяла икономиката, какво има да се чешат ?! Ше духаме всички зедно и България тоже, винаги с грешния и все накрая, що за слепци са тея в наща държава незнам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Муахаха...!!! И на мен първо това ми мина през акъла - кога за последно в УСА или Великобритания, дет раздават рейтингите, за подследно отчетоха 6% ръст и кога го очакват пак в бъдеще, щот са се напудрили сичките с рейтинги до тавана... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
отчаян ход на Сашш с две думи им казват : "Вие нямате право на виртуална икономика като нас, това го можем само ние, защото ако се разгърне ваща виртуална няма да има кой да ви стигне, затова ще се опитаме по всякакъв начин да ви спрем ...." Което е вече невъзможно разбира се, защото те сами са си виновни. Отидоха в Китай да им бачкат на евтино, за да имат повече печалби, да но бачкаторите не искат да са бачкатори повече и са копирали всичко и ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Агенцията заяви, че съотношението на държавните и корпоративните задължения на континентален Китай вероятно ще се влоши, а процентът на инвестициите, от над 40% от брутния вътрешен продукт, може да бъде устойчив. Това се дължи на факта, че китайското правителство търси начини да подкрепи икономиката чрез финансирани с кредити инвестиции.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------какво ?!? Е ок американската агенция ако ни открехне при тях как е и е иначе ше им отворя една зелена бира с капачка ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аааа ? Колко % растежи има запада, че май сумарно не ги докарва до 6% или ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
beinsa
преди 8 години
BRICS потъват и отиват при СССР и Югославия, на бунището на историята! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още