IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки рисковете Китай запазва инвестиционния си рейтинг

Fitch запазва рейтинга А+ и обосновава решението си със силните макроикономически резултати на втората по големина икономика

13:30 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската рейтингова агенция Fitch потвърди оценката си за Китай. Страната ще продължи да бъде класирана с рейтинг A+, а перспективата остава стабилна, заяви Fitch, цитирана от Ройтерс.

Рейтинг А е третият най-висок, който Fitch предоставя и е с престижния инвестиционен статус. 

Агенцията обосновава решението си със силните макроикономически резултати на втората по големина икономика в света след тази на САЩ. Въпреки това Fitch пояснява, че са налице дисбаланси и някои уязвимости, които могат да представляват риск за икономическата и финансовата стабилност.

„Солидните външни финанси на Китай и силните макроикономически данни продължават да подкрепят кредитния рейтинг на сегашното ниво от "A+". 

Според оценката на агенцията уязвимостите ще се повишат след 2016 - 2018 г. Fitch разглежда публичните финанси като неутрален фактор за рейтинга на Китай. 

Агенцията продължава да вижда силни доказателства за продължаващото структурно ребалансиране на Китай, включително и фактът, че потреблението генерира повече от две трети от общия растеж през първите три тримесечия на 2016 г. Секторът на услугите, друг показател, чрез който може да се направи оценка на напредъка на ребалансирането, продължава да расте бързо.

Краткосрочните перспективи за растежа на Китай се подкрепят от продължителната устойчивост на инвестициите с фиксиран доход, продажбите на дребно и пазара на труда.

За текущата година агенцията очаква икономическият растеж на Поднебесната империя да бъде в размер на 6,7 на сто, а за следващата година се очаква ръст на БВП от 6,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още