IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Рязко забавяне на Китай ще засегне тежко световния растеж

Спад на китайския растеж до едва 2,3% би довел до значителна верижна реакция за развиващите се пазари, смятат експертите

10:48 | 15.12.15 г.
Fitch: Рязко забавяне на Китай ще засегне тежко световния растеж

Рязък спад на втората по големина икономика в света Китай ще засегне тежко глобалния растеж, показва нов доклад на международната рейтингова агенция Fitch. При подобно развитие експертите предупреждават за "значителен страничен ефект" за останалата част от света, съобщава CNBC.

В своето изследване Fitch предупреждава, че едно рязко забавяне в темпото на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай до едва 2,3% в периода 2016-2018 г. "би довело до прекъсване на световната търговия и възпрепятстване на растежа", както и до "значителна верижна реакция за развиващите се пазари и глобални корпорации". От своя страна това ще запази краткосрочните лихвени проценти и цените ниски за по-дълго.

В момента очакванията на анализаторите са, че глобалният растеж ще бъде малко над 3%. При рязко забавяне на китайската икономика обаче световното стопанство може да ограничи ръста си до едва 1,8% през 2017 г.

В резултат на това всяко покачване на краткосрочните лихвени проценти в САЩ и еврозоната ще бъде отложено и цените на петрола ще останат под натиск, казват от Fitch.

"Една продължителна тенденция на забавяне на глобалния растеж, ниски лихвени проценти и цени на суровините би могла да бъде определяща за развитието на големите икономики през това десетилетие, ако китайският шоков сценарий се материализира", коментира Бил Уорлик, старши директор на макроикономическите изследвания във Fitch.

Въпреки че Fitch подчерта, че този хипотетичен сценарий не отразява текущите очаквания на агенцията за растежа на Китай, той е "предназначен за анализ на кредитните връзки между Китай и останалата част на света", се посочва още в анализа.

Според управляващия директор на Fitch за Азиатско-тихоокеанския регион Андрю Стийл търгуващите със стоки компании вече са под натиска на забавянето на търсенето в Китай. По думите му очакваният по-нататъшен спад на цените ще ги подложи на още по-голям натиск.

"Вторичният ефект, като анемично или забавено потребителско търсене в световен мащаб, ще продължава да се задълбочава", прогнозира Стийл.

Според прогнозите на повечето експерти китайският икономически растеж ще бъде около 6,8% през 2015 г. Въпреки че темпът е висок в сравнение с повечето големи икономики в света, той продължава да се забавя с всяка изминала година. През 2013 г. икономиката на Китай нарасна с 7,7%, а през 2014 г. се разшири със 7,3%. МВФ прогнозира още по-голямо забавяне на китайския темп за растеж до 6,3% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още