IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският пазар на облигации се отваря за чужди инвеститори

Пазарът на облигации за 9 трлн. долара е третият по големина в света, но само 2% от него се държат от чуждестранни лица

13:13 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дългоочаквана схема, която позволява на чуждестранни инвеститори да купуват и продават китайски облигации, бе стартирана в понеделник. Програмата Bond Connect е поредният опит на Пекин да отвори финансовите си пазари и да привлече чуждестранен капитал, съобщава ВВС.

Китайският пазар на облигации на стойност 9 трлн. долара е третият по големина в света, но само 2% от него се държат от чуждестранни лица. Стартирането на програмата бе планирано да съвпадне с 20-тата годишнина на предаването на Хонконг под китайско управление.

Първоначално китайските облигации ще могат да бъдат купувани от банки, застрахователи и фондови мениджъри през Хонконг. Засега не е определена дата за стартиране на програмата за китайски инвестиции в чуждестранни облигации.

HSBC Holdings и подразделението за управление на активи на Bank of China бяха първите институции, които използваха схемата, като в ранната търговия бяха закупени облигации за около 300 млн. долара.

Закупуването на китайски облигации – основно китайски държавен и корпоративен дълг, ще даде на инвеститорите по-голям достъп до инвестиции, деноминирани в китайска валута.

Международните инвеститори в миналото бяха особено внимателни, навлизайки на пазара – отчасти заради стабилността на китайската валута, както и заради липсата на силно желание у Пекин да реформира финансовите си пазари. Отдавна има опасения и за достоверността на кредитните рейтинги на облигациите в Китай.

Напоследък се прилагат и други подобни системи, които позволяват търговия с китайски акции.

От края на миналата година чуждестранните инвеститори в Хонконг могат да търгуват с акции на около 900 компании на борсата в Шънджън и обратно чрез нова връзка между двата пазара. Програмата бе стартирана след въвеждането на подобната Shanghai-Hong Kong Stock Connect през ноември 2014 г.

Миналия месец американският доставчик на индекси MSCI пък за пръв път се съгласи да включи континентални китайски компании в индекса си за развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още