IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай одобри свързването на борсите в Хонконг и Шънджън

Поредната стъпка към либерализация на континенталните пазари ще тества инвеститорския апетит за китайски акции

15:48 | 16.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пекин одобри дългоочакваното свързване на борсите в Шънджън и Хонконг – последната стъпка към либерализация на континенталните пазари и ключово изпитание за инвеститорския апетит за китайски акции, коментира Financial Times.

Свързването вероятно ще започне до края на годината, близо две години след старта на подобна връзка между Хонконг и Шанхай. Програмите, наречени Shenzhen Connect и Shanghai Connect, са единствените директни търговски връзки на международни инвестиции в китайските пазари, които са вторите най-големи в света по пазарна капитализация.

Shenzhen Connect за пръв път ще позволи на международните инвеститори да търгуват акции, вписани в южния китайски град, дом на много повече технологии и стартъпи, отколкото в Шанхай, който е известен с по-големия си дял на държавни предприятия и банки – а и двата типа не са популярни сред международните инвеститори.

„Подготвителната работа за Shenzhen-Hong Kong Stock Connect е като цяло завършена, а държавният съвет одобри проектозакон за реализирането на Shenzhen-Hong Kong Stock Connect”, заяви министър-председателят на Китай Ли Къцян.

Свързването с Шънджън се очаква от дълго време от пазара, като регулаторите и борсата в Хонконг заявиха, че са готови. Последните тестове и подготвителна работа вероятно ще отнемат около три месеца, което означава, че връзката може да стартира още през ноември.

Хао Хонг, главен стратег в Bocom International, коментира, че това е поредната стъпка в свързването на трите борси от двете части на Китай, но предупреди, че „в краткосрочен план може да има спад на печалбата заради новината веднага, след като станат ясни всички детайли“.

Акциите в Хонконг отчитат подем през последните дни заради надеждите за предстоящо скоро съобщение за свързването. Shanghai Connect работи и в двете посоки, предоставяйки на континенталните инвеститори единствения им достъп до континентален пазар, както и позволявайки на пари от чужбина да потекат на север.

Shenzhen-Hong Kong Connect има две положителни страни: първата е, че показва, че периодът на опасения в Пекин около валутните изходящи потоци е преминал“, казва Ъруин Санфт, регионален стратег в Macquarie. “Но от по-практическа гледна точка тя разкрива по-голям достъп до китайския пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Имам приятел инвестиционен банкер в представителство на голяма европейска банка в Хонг Конг и подобни стъпки се оценяват много положително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още