IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече сливания и фалити очакват държавните предприятия в Китай

Това ще е част от плановете на Пекин за основен ремонт в националния бизнес сектор

15:37 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските предприятия ще бъдат принудени да се изправят пред все повече сливания и фалити заради основния ремонт, който правителството предприема в тромавия държавен сектор. Това заяви за агенция Ройтерс председателят на регулатора за държавни активи Сяо Яцин.

В едно от редките си интервюта за чуждестранна медия ръководителят на Комисията за надзор и управление на държавните активи посочи, че Пекин има намерение да рационализира своя раздут и задлъжнял държавен сектор и да създаде компании, които да са конкурентоспособни в световен мащаб.

Китай започна с промените още през 2015 г., като целта бе да се справи с нарасналата корпоративна задлъжнялост и да ги направи по-доходоносни и адекватни на пазара.

По думите на Сяо властите ще се фокусират върху стриктното разделение на правителствените функции от бизнес операциите на държавните предприятия, въпреки че за управляващата Комунистическа партия е от съществено значение да запази контрола си по време на този процес. 

Към момента броят на предприятията, управлявани от централните власти, е 98 – спад в сравнение със 117 през 2012 г.

Според Сяо в бъдеще броят на държавни компании ще продължи да намалява посредством „доброволни“ сливания, въпреки че засега от Комисията за надзор не са си поставили конкретна цел колко подобни операции трябва да бъдат извършени. Той също така посочи важността на преместването на работници по време на реформите, които не просто да бъдат уволнявани, а преназначавани на нови позиции.

Сливането на най-големия китайски производител на въглища Shenhua Group Corp и един от петте най-големи държавни производители на електроенергия China Guodian Group Corp. създаде най-голямото енергийно предприятие в света на стойност 278 млрд. долара.

Контролираните от централната власт държавни предприятия отбелязаха рязък ръст през 2017 г., като общата им печалба нарасна с 15,2% през последните пет години. 

Сред другите планове на Пекин е и намаляването на употребата на въглища в икономиката. За 2018 г. цел е да се намали използването им с 12,65 млн. тона, както и да се ограничи обемът им при производството на електроенергия, цветни метали, кораби и строителни материали.

По думите на Сяо задлъжнялостта на държавните предприятия е в „здравословни нива“, като банкрути и ликвидации е имало само при второстепенни компании, а не на ниво холдингови групи. От регулатора обещаха да намалят още повече нивата на задлъжнялост на управляваните от Пекин компании с още 2% до края на 2020 г.

Той обаче предвиди и продължаване на фалитите при държавните дружества. „Докато сте пазарен играч, имате своите добри и лоши моменти, а понякога просто се стига и до фалит“, каза той.

Междувременно засилването на контрола в държавните предприятия от страна на Комунистическата партия увеличава тревогите, че политическите фактори ще бъдат с приоритет. Въпреки думите си, че правителството постепенно ще играе все по-малко директна роля в бизнес операциите на държавните компании, Сяо защити контрола на партията в държавния сектор.

Предприятията, управлявани от властите в Пекин, са „собственост на обществеността, което означава, че всеки в тази държава е акционер. Ние обаче се нуждаем от представител – Китайската комунистическа партия, който да надзирава и да има контролираща роля“, посочи той.

По думите му налагането на партийната дисциплина върху държавните фирми остава ключова част от назначаването на тяхното ръководство, както и при борбата с корупцията, допълвайки, че според него няма конфликт на интереси между целите на държавната политика и търговските интереси на предприятията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още