IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

За да се превърнат в глобална заплаха, китайските компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия

15:54 | 15.06.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори ако китайските компании успеят да произведат конкурентни технологии, те няма да станат автоматично глобални играчи. Иновациите са единият проблем. Другият е намирането на клиенти. Тези компании ще трябва да убедят чужденците да изоставят доставчиците и марките, на които се доверяват, в някои случаи от десетилетия, и да ги заменят с китайски.

Това не е невъзможно. Китайският телекомуникационен гигант Huawei показа пътя. Бариерите обаче са високи. Една от причините Intel и AMD да са толкова доминиращи при микропроцесорите за компютри и сървъри е, че индустрията разработи софтуерна база около техните чипове, което прави трудно навлизането на конкуренти. „Китай в крайна сметка може да създаде своя екосистема, но това няма да го постави на световния пазар”, посочва Гуенап.

Вместо това преследваната от Китай технологична независимост може просто да изолира икономиката в своя собствена вселена, където местните компании и потребители използват технологии, които не са били широко възприети другаде. Това вече се случва. Някои китайски технологични гиганти постигнаха успех зад Великата китайска интернет стена (главно Baidu), но се препънаха в намирането на глобална аудитория.

Политиките на Доналд Тръмп може да тласнат Китай към изолацията чрез отказване на достъпа на китайските фирми до американски технологии. Huawei наскоро обяви, че може да пусне своя операционна система до края на годината, която да замести Android на Google и Windows на Microsoft.

Компанията обаче даде да се разбере, че ще предприеме такава стъпка, само ако Вашингтон изпълни заплахата си да забрани на щатските фирми да й доставят. Ръководителите на Huawei са достатъчно умни, за да знаят, че преминаването към домашна операционна система ще отдели техните смартфони от доминиращия софтуер и може да лиши клиентите им от достъп до популярни услуги.

Разбира се, Китай ще успее да създаде някои конкурентни в глобален план технологични компании. Страната разполага с достатъчно интелигентни фирми и спецове, за да го направи. Китай обаче е много далеч от това да се превърне в заплаха за американските технологии. Все още изглежда малко вероятно китайските компании да предизвикат, камо ли да задминат, своите щатски конкуренти в много индустрии в глобален мащаб, колкото и пари местните бюрократи да са склонни да похарчат.

Най-правилният път за Китай може би е да последва стъпките на Япония и Южна Корея – да създаде няколко водещи компании, които да си извоюват глобално присъствие и да станат част от световния технологичен пейзаж. Това трудно може да се опише като „студена война”. Звучи повече като капиталистическо съревнование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
а да видиме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Да гадаем кой ще загуби технологичната война между Китай и САЩ е малко като хвърляне на боб. Последните години пообиколих света, вкл. Австралия и Нова Зеландия, а и Югоизточна Азия. Китайската експанзия там има невероятни размери. Плашещи. Така че, не познавам Китай и китайската психология, а и те не разкриват много за себе си.Затова мога само да твърдя, че за сега единствения губещ, или направо напуснал, е Европа. За да не ме обвините, че съм проруски или антируски настроен само ще отбележа, че до сега не съм забелязал участие на Русия с технологични сблъсъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Преди 4 години, правих разширено патентно проучване за свой продукт. В света, открихме 11 в сферата, от рях, един немски, два американски...и осем китайски. Едва ли във всички сфери е точно така но, патентите са 1. С териториално действие,2. Источник на пеиходи от продажба на лицензи,3. Формулират ясно.признаци, работейки по които, следващите, може да развият схпдни продукти с по-добри показатели.Йитайците много мощно догонват и, поради много по-високия сичовешки ресурс, битката може и да изгубят но, войната - едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 4
Lucifer
преди 4 години
Тези почти мигновени реакций на пазара са само първичен инстинкт! Когато при новите "условия" пазара се нагоди на опция "всеки със сопата си" става "кой ми *** в гащите"????....никой няма да търпи безкраен рекет...Това вече не е свободен пазар и неминуемо води до война, студена, топла....каквато изисква ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 13
data
преди 4 години
Възхода на Китай е функция на пазара в САЩ и ЕС - има пазар-има възход , няма пазар има яко спек . Та за справка - от как Перчема прибра моркова и извади сопата икономиката на САЩ е в растеж , а Китайската на обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
redcretin
преди 4 години
Още по-прозаична - ноу-хау и патенти. Инак роби си трябват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 19
redcretin
преди 4 години
Какви щети бре хахаха, ето за пример Хуйразвей - за нула време останаха без пазари в цял свят и посна воят на умряло :) Ако това са щети да се окажеш изолиран от пазара - ми хайде хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 15
Имхотеп
преди 4 години
Обяснете моля,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 7
mick
преди 4 години
Даже и да не победи достатъчно ще е да нанесе значителни щети на САЩ. После няма да го закачат. Парен каша духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 12
Pyramid
преди 4 години
И твойта майка също, Невдигающий Самолетов. И твойта ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още