IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

За да се превърнат в глобална заплаха, китайските компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия

15:54 | 15.06.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дори ако китайските компании успеят да произведат конкурентни технологии, те няма да станат автоматично глобални играчи. Иновациите са единият проблем. Другият е намирането на клиенти. Тези компании ще трябва да убедят чужденците да изоставят доставчиците и марките, на които се доверяват, в някои случаи от десетилетия, и да ги заменят с китайски.

Това не е невъзможно. Китайският телекомуникационен гигант Huawei показа пътя. Бариерите обаче са високи. Една от причините Intel и AMD да са толкова доминиращи при микропроцесорите за компютри и сървъри е, че индустрията разработи софтуерна база около техните чипове, което прави трудно навлизането на конкуренти. „Китай в крайна сметка може да създаде своя екосистема, но това няма да го постави на световния пазар”, посочва Гуенап.

Вместо това преследваната от Китай технологична независимост може просто да изолира икономиката в своя собствена вселена, където местните компании и потребители използват технологии, които не са били широко възприети другаде. Това вече се случва. Някои китайски технологични гиганти постигнаха успех зад Великата китайска интернет стена (главно Baidu), но се препънаха в намирането на глобална аудитория.

Политиките на Доналд Тръмп може да тласнат Китай към изолацията чрез отказване на достъпа на китайските фирми до американски технологии. Huawei наскоро обяви, че може да пусне своя операционна система до края на годината, която да замести Android на Google и Windows на Microsoft.

Компанията обаче даде да се разбере, че ще предприеме такава стъпка, само ако Вашингтон изпълни заплахата си да забрани на щатските фирми да й доставят. Ръководителите на Huawei са достатъчно умни, за да знаят, че преминаването към домашна операционна система ще отдели техните смартфони от доминиращия софтуер и може да лиши клиентите им от достъп до популярни услуги.

Разбира се, Китай ще успее да създаде някои конкурентни в глобален план технологични компании. Страната разполага с достатъчно интелигентни фирми и спецове, за да го направи. Китай обаче е много далеч от това да се превърне в заплаха за американските технологии. Все още изглежда малко вероятно китайските компании да предизвикат, камо ли да задминат, своите щатски конкуренти в много индустрии в глобален мащаб, колкото и пари местните бюрократи да са склонни да похарчат.

Най-правилният път за Китай може би е да последва стъпките на Япония и Южна Корея – да създаде няколко водещи компании, които да си извоюват глобално присъствие и да станат част от световния технологичен пейзаж. Това трудно може да се опише като „студена война”. Звучи повече като капиталистическо съревнование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 12
Pyramid
преди 4 години
Причината щеже много по-прозаична: Човешки и паричен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 69
Имхотеп
преди 4 години
Ами руските *** са много т ъпи и не се справят. Отрезали са им руплите и няма пари за нет. Както някой спомена, ефекта на бумеранга. Хи-хи-хи-хиххх.Абе не помня дали скоро съм им казвал адна работа на руските ***, ама ето пак:Руски ***, майка ви да е ба пр остаХа-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 25
Lucifer
преди 4 години
Ефекта от митата вече се връща като бумеранг а до изборите има достатъчно време за анализ! До сега експеримента показва показва че САЩ са неконкурентни и истерията с митата е голямо унижение...гърч... Ако греша, перчема става пожизнен гуру...хайл Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
Дори и да се социалист следващият президент това няма да е причината Китай да смаже САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 40
studioaa
преди 4 години
Съдбата на Китай зависи от резултата от президентските избори 2020. Ако Тръмп загуби Китай ще смаже САЩ управляван от социалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 54
nkavrakov1982
преди 4 години
А, добър ден. Жълтите нямат нито една разработка на двигател с вътрешно горене дори. Дотук спираме само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още