IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще „лекува“ агресията на САЩ като обезкуражава пътуванията отвъд океана

Туризмът може да се окаже следващото мощно оръжие на Пекин за постигане на световна икономическа доминация

16:00 | 07.07.19 г. 1
<p>
	Държавните лидери на Китай и САЩ - Си Дзинпин (вляво) и Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавните лидери на Китай и САЩ - Си Дзинпин (вляво) и Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

На 4 юни китайското правителство предупреди своите граждани, посещаващи САЩ, да бъдат внимателни и да избягват пътуванията в тази посока, позовавайки се на влошаващата се обществена сигурност и честите случаи на грабежи, съобщава Nikkei

От своя страна Министерството на културата и туризма предупреди пътниците да вземат мерки за безопасност.

В същия ден външното министерство проведе консултации с китайски студенти в САЩ, предупреждавайки ги за евентуално дискриминационно отношение от страна на имиграционните власти на САЩ, насърчавайки ги да се свържат с китайското посолство в случай на извънредна ситуация. 

Действията, призоваващи китайските туристи и студенти да избягват пътуването си до САЩ, се стремят да причинят икономическа болка на Вашингтон. Китай започна да обезкуражава пътуванията си до САЩ през юни 2018 г., около момента, в който ескалира повторно търговският конфликт. Броят на китайските посетители в САЩ спадна през миналата година, намалявайки с 5,7% на годишна база до 2,9 млн. души, първият подобен спад от 2003 г. насам.

Отношенията на Китай с Южна Корея се охладиха съществено през 2017 г.заради разгръщането на системата за противоракетна отбрана на САЩ. През същата година броят на китайските туристи, посещаващи Южна Корея, спадна с 48,3% спрямо предходната година до 4,16 млн. души. Допълнителни ответни мерки включват забрана за излъчване на южнокорейските телевизионни драми и други развлечения.

Южнокорейските предприятия пострадаха също. Продажбите на Hyundai Motor в Китай, засегнати от бойкота срещу южнокорейски стоки, спаднаха с 31,3% през 2017 г. Делът на Samsung Electronics в пазара на смартфони в Китай спадна от около 8% през 2015 г. до по-малко от 1% през 2018 г.

Някои наблюдатели смятат, че САЩ биха могли да претърпят подобно „лечение“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се договориха да подновят търговските преговори по време на среща в кулоарите на форума Г-20 в Осака, но действително споразумение все още няма. Ако преговорите отново се забавят, Тръмп може да се върне към предпочитания от него инструмент, да наложи мита, което ще накара Пекин да отговори.

Но тъй като САЩ продават сравнително малко на брой потребителски продукти в Китай, истинският удар ще дойде от спада в броя на туристите.

Япония също чувства недоволството на Пекин. През 2012 г. китайските пътувания до Япония се сринаха на фона на напрежението между двете страни заради спора за островите Сенкаку.

Китайските власти също оказаха натиск и върху туроператорите да ограничат пътуванията си до Япония през септември 2017 г. Усилията бяха насочени към ограничаване на увеличаването на туризма в страната. Според източници в японската туристическа индустрия, китайските туристически агенции са получили инструкции да намалят обема на груповите обиколки в Япония.

Когато Китай ограничи износа на редки метали към Япония през 2010 г. в условията на влошаващи се двустранни отношения, Пекин заяви, че спадът в доставките се дължи на спад в производството, воден от усилията за опазване на околната среда.

За разлика от невидимата ръка на Адам Смит, която води до балансиране на капиталистическата икономика, хибридният социалистически модел на Китай зависи до голяма степен от невидимата ръка на държавата, която ръководи икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
bgMan
преди 4 години
Как точно ще ги обезкуражава?Като бие публично на стадиона туристи връщащи се от САЩ ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още