IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се надява да няма ново ескалиране на търговската война

Пекин иска да реши търговския спор с Вашингтон „спокойно“

20:03 | 29.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти искат да решат търговския си спор със САЩ „спокойно“ и са против всяко по-нататъшно ескалиране на напрежението. Това заяви говорител на китайското министерство на търговията, цитиран от CNBC.

„Твърдо отхвърляме ескалиране на търговската война и сме готови да преговаряме и да сътрудничим, за да решим този проблем спокойно“, заяви Гао Фен. Той посочи още, че китайската и американската търговска делегация поддържат „ефективен“ диалог.

Изказването на китайския представител даде силен тласък на американските фондови пазари. Минути преди 20 ч. българско време индексът на сините чипове Dow Jones industrial average прибавя над 350 пункта (1,34%). Над 1,3% са повишенията и при другите два водещи измерителя S&P 500 и Nasdaq composite.

Гао обаче не потвърди изказването на американския президент Доналд Тръмп по-рано през седмицата, че китайските представили са поискали от САЩ през уикенда по-бързо сключване на търговско споразумение. По-рано от китайското министерство на външните работи съобщиха, че нямат информация за провеждането на подобен разговор.

„Китай разполага с множество варианти за контрамерки, но при настоящата ситуация въпросът, който трябва да се обсъжда, е за премахването на новите американски мита върху китайски стоки за 550 млрд. долара, за да се предотврати ескалирането на търговската война“, заяви Гао.

Неговото изказване е във връзка с решението на американския президент, който заяви в петък, че увеличава митата върху китайски стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%, както и на други продукти за 300 млрд. долара от 10% на 15%.

Говорителят даде знак, че китайската страна има повече интерес от преговори, отколкото от ответни мерки, като наблегна на необходимостта от това да се предотврати допълнителна ескалация.

„В момента има най-различни изказвания. В сферата на икономиката и търговията ние ще уточним фактите и ще оставим всички да разберат истината“, заяви Гао. Той отказа да посочи дали в това число влизат и коментарите на Тръмп.

Последният официално известен разговор на високо равнище между двете делегации е от 13 август. Тогава от министерството на търговията заявиха в изявление, че подобен разговор се очаква в рамките на две седмици. Следващите преговори лице в лице трябва да се състоят през септември.

Въпреки това след последното ескалиране на напрежението между двете страни остава неясно колко близо са САЩ и Китай до това да направят следващата стъпка в преговорите. На въпроса кога двете страни ще заседават през септември Гао заяви, че въпросът се обсъжда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
АНАЛН1Я *** абба е на щат при ася зуан петя паликрушева и оня *** пронов от шумен.НО НА ВСЯКА *** И ИДВА КОЛЕДАТА.вече в едни служби ги дебнат още малко ще ги траят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Ако юана стане 8 за долар войната е гарантирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
Имхотеп
преди 4 години
Абе ти сега и китайски *** ли стана?Не мож си намери друга работа, а?Хи-хи-хихх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
И да има, и да няма, тази китайска стратегия тииии..ии..ии.и.т мамата на много неща:https://youtu.be/Tu5hSJJMOKIНовият план на Китай по захват на световната икономика. САЩ - аут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още