IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна фирма е напът да отчете една от най-тежките загуби за годината в Китай

Макар да става въпрос за сума в милиарди, според анализатори това може да се окаже добре за производителя на торове

18:35 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изпаднала в затруднение китайска компания за торове съобщи, че е напът да отчете една от най-големите в страната годишни загуби, подчертавайки предизвикателства пред корпоративен Китай със забавянето на икономиката.

Държавната Qinghai Salt Lake Industry Co. очаква нетна загуба за 2019 г. от 47,2 млрд. юана (6,8 млрд. долара), съобщава Bloomberg. Тя по всяка вероятност ще се дължи на мащабни отписвания на активи. Размерът на загубата е близо два пъти по-голям от пазарната оценка на производителя и една седма от размера на икономиката на провинцията в Китай, където е разположен.

Новината стана причина за поевтиняването на книжата на компанията, което достигна 5-процентния дневен лимит при отварянето на борсата в Шънджън, но впоследствие бе компенсирано до спад от 0,23%.

Макар загубата да е по-голяма от очакванията на някои инвеститори, тя се дължи на план за отписване на активи, който може да помогне за възстановяването на финансовото положение на компанията.

Qinghai Salt започна рядък по рода си съдебно ръководен процес по преструктуриране през миналата година и анализаторите го следят отблизо за сигнали какъв ще е размерът на потенциалните загуби за кредиторите.  

„Размерът на отписванията със сигурност е по-голям от очакваното, но понякога колкото по-страшно е числото, толкова по-малко ще е бремето“, посочва Ши Юнбо, фонд мениджър в Hangzhou Xiyan Asset Management Co.

Според Ши загубата е една от най-големите, на които е ставал свидетел в Китай. Друго сходно представяне през последните години е това на гиганта за доставка на храна Meituan Dianping от 83,3 млрд. юана през тримесечието на първичното му публично предлагане през 2018 г., както и това на Leshi Internet Information and Technology Corp. от 13,9 млрд. юана през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още