IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американец почина от коронавируса, епидемията става по-смъртоносна от ТОРС

Потвърдените жертви в континенталната част на Китай вече са 722

13:56 | 08.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Американец стана първата потвърдена жертва на новия коронавирус от Китай с различна от китайска националност, съобщиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

След като японец също почина от симптоми, отговарящи на заболяването, епидемията е напът да причини повече жертви от вируса ТОРС.

60-годишен американски гражданин е починал на 6 февруари в Ухан, епицентър на епидемията в централната китайска провинция Хъбей, съобщи говорител на американското посолство в Пекин.

„Изказваме най-искрените си съболезнования на семейството за загубата им. От уважение към правото на семейството да не бъде обезпокоявано, няма да коментираме повече“, каза говорител на посолството.

Японец на около 60 години, който бил приет в болница в Ухан с пневмония, също е починал, след като получил симптоми, отговарящи на новия коронавирус, съобщи японското външно министерство.

Но заради затрудненията при диагностицирането на заболяването посочената причина за смъртта е остра пневмония, допълни министерството, като се позова на китайските здравни власти.

Към четвъртък на обяд 17 чужденци са били лекувани от заболяването под карантина в Китай, сочат последните данни на правителството.

Броят на жертвите в континенталната част на Китай нарасна с 86 до 722 в събота, съобщиха властите. Очаква се той да надмине регистрираните в цял свят 774 смъртни случая при епидемията от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г.

При епидемията от ТОРС между ноември 2002 г. и юли 2003 г. броят на регистрираните случаи достигна 8098, което е доста по-бавен темп на предаване на заразата в сравнение с новия коронавирус, но с по-голям брой жертви.

Съобщава се и за два смъртни случая извън континентален Китай – в Хонконг и Филипините. И двете жертви са китайски граждани. По изчисления на Ройтерс въз основа на официални данни над 330 случая извън Китай са регистрирани в 27 страни и региони.

Повечето от смъртните случаи в Китай са регистрирани в или около Ухан. Представители на провинция Хъбей съобщиха в събота за 81 нови жертви, 67 от които в Ухан, който на практика е откъснат от света.

Новината за смъртта в петък на лекаря Ли Уенлианг, който беше упрекнат от полицията, че засилва тревогата от новия коронавирус, предизвика тъга и възмущение в китайските социални мрежи и съживи спомените за забавянето на властите в Пекин да уведомят света за епидемията с ТОРС.

Днес е последният ден от Лунната нова година в Китай. Икономиката на страната ще се върне към обичайния си ритъм в понеделник, въпреки че много компании ще останат затворени и много „бели якички“ ще продължат да работят от къщи.

Властите в Шанхай съобщиха, че заводът на Tesla ще отвори отново врати в понеделник.

Apple информира, че работи за повторното отваряне на корпоративните си офиси и кол центрове в Китай идната седмица и се готви да отвори отново магазините си в страната.

Но китайските власти блокираха план на доставчика на технологичния гигант Foxconn да възобнови производство от 10 февруари заради притеснения от разпространението на коронавируса, съобщи японският бизнес ежедневник Nikkei.

Въздействието върху забавящата се китайска икономика е силно, като Goldman Sachs понижи целевия си растеж за първото тримесечие от 5,6% на 4% и допълни, че е възможно ударът да е дори по-голям.

Всички новини за коронавируса от Китай четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Ако трябва да бъдем точни , утре жертвите ще надминат 774 - те случая при ТОРС и тогава ще можем да твърдим , че е по -смъртоносен .Ако обаче говорим за прогнози това се знаеше в самото начало . При ТОРС жертвите са в рамките на 9 месеца , тук още на втората седмица .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още