IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът - сериозен тест за зависимостта на Apple от Китай

Епидемията засяга сериозно веригата на доставките на компанията

22:02 | 05.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Коронавирусът даде ново значение на нещо, което директорите на Apple казват от години: Apple се нуждае от друг Китай.

Бързото разпространение на вируса е най-новият тест за зависимостта на Apple от азиатската държава. Коронавирусът повлия негативно на веригата на доставките на редица продукти и донесе несигурност за бъдещото производство, пише Wall Street Journal.

Случващото се в Китай остави много заводи в страната затворени след празниците по случай китайската Нова година, които приключиха миналия уикенд. Apple и Foxconn Technology, най-големият производител на устройствата на американския гигант, заявиха, че производството ще бъде подновено след 10-дневно забавяне и ще започне на 10 февруари. Но вече има сигнали, че влиянието на вируса върху компаниите вероятно ще е за по-дълъг период от време, твърдят анализатори и директори по производството. Apple се очаква да продаде с между 5 и 10% по-малко бройки iPhone през текущото тримесечие, твърдят анализатори.

Говорител на компанията е отказал да коментира въпроса.

Потвърдените случаи на коронавирус вече са над 24 хил., а смъртните случаи са поне 490, като всички без два са в Китай. Това надхвърля 349-те жертви на ТОРС (SARS) вируса в континенталната част на Китай през 2002 и 2003 г. Страната продължава с агресивните мерки за овладяване разпространението на вируса, което усложнява допълнително проблема с производството на глобалните компании.

Несигурността засегна и китайската икономика. За да се справят с разпространението на вируса, някои местни власти призоваха хората да не ходят на работа. В някои области само по един човек в домакинство има право да излиза навън на всеки два дни, за да купува храна и други продукти.

В последните години главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук успешно се справи с редица предизвикателства, свързани с Китай. По-слабата икономиката и силната местна конкуренция в азиатската страна успяха да засегнат продажбите на iPhone миналата година, което доведе до спад на цените на акциите, който достигна 10% преди пазарния ентусиазъм и новите телефони да изпратят книжата отново нагоре. Търговската война между САЩ и Китай се отразява на компанията от 2018 г. насам, макар че Кук успя да убеди президента Доналд Тръмп да не налага мита, които могат сериозно да засегнат Apple.

Коронавирусът може да засегне Apple по два начина: да свие продажбите във втория ѝ по важност пазар и да затруднят веригата на доставките, която разчита на Китай за производството на повечето бройки iPhone, iPad и Mac, които се продават по целия свят.

10-дневното забавяне на производството може да бъде компенсирано с извънреден труд, твърди Дан Панзика, бивш директор технологични операции във Foxconn. Но по думите му доставките на части и компоненти до заводите може да се забави, а работниците, които са се прибрали у дома за Китайската нова година може да не се върнат на работа.

"Това е много по-голямо влияние от митата на Тръмп“, коментира Панзика.

Apple е сред компаниите, които са сред най-уязвимите от разпространението на вируса, защото не е диверсифицирала производството си. Макар че през последните години искаше да сглобява телефоните си извън Китай, включително във Виетнам, тя установи, че цената на локациите и обученията е прекалено висока, ето защо избра да изнася повече от Китай.

Apple произвежда част от смартфоните си в Индия, но твърди, че повечето от тях се продават на вътрешния пазар. По този начин тя избягва големите мита, които Индия налага на вносните стоки.

Samsung, най-големият производител на смартфони в света по продажби, миналата година намали производството си в Китай. Ходът беше част от дългогодишна стратегия за диверсифициране на производствената база чрез насочване на производството към Индия, Виетнам и други места.

Huawei Technologies, вторият по големина играч на пазара на смартфони, тази седмица отвори отново завода си в близост до Шънджън, обяви говорител на компанията. Това се случи благодарение на изключение на местните власти, което се дава само на ключови индустрии. Заводът е отговорен за около 10% от производството на гиганта.

Лидерите на Apple отдавна разглеждат зависимостта на компанията от Китай едновременно като силна страна и уязвимост, твърдят бивши директори на фирмата. Като цяло директорите на Apple са притеснени повече от проблемите с износа от страната, отколкото от загубата на продажбите в Китай, Хонконг и Тайван – район, който носи около една пета от приходите ѝ.

Миналата седмица Кук заяви, че Apple работи по план за компенсиране на всяка загуба на производството в Ухан, епицентърът на разпространението на вируса, където компанията твърди, че са базирани основните ѝ 200 доставчика. По думите му е трудно да се предвидят последиците от 10-дневното забавяне в подновяването на работата на заводите.

Apple е известна с производствените си мощности и гъвкавостта си при предизвикателства, свързани с веригата на доставките. След кризата във Фукушима през 2011 г. Apple създаде нов завод извън изключената зона, за да запази производството на част от компонентите, нужни ѝ по това време, твърди източник, запознат с въпроса. Когато миналата година мусонът наводни заводите на компанията в Тайланд по-късно през същата година, Apple накара военноморските сили на страната да прехвърли с лодки огромното оборудване, което ѝ беше нужно за производството, допълва още източникът.

Но тези събития засегнаха само част от веригата на доставките на Apple. Коронавирусът в Китай я удря право в сърцето.

Някои се питат дали ще има достатъчно работници, с които Apple да засили производството, като се има предвид, че мнозина са пътували за Китайската нова година и вероятно са изправени пред ограничения да пътуват или са под карантина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още