IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

18:14 | 23.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Факторът „Китай“

Възходът на Китай заплашва Япония и затова тя иска да използва въглищата, за да се противопостави на Пекин.

След Индия и Китай Япония е третият най-голям вносител на въглища в света. Около две трети от въглищата в Япония идват от Австралия, страна, която също е изправена пред бедствия, свързани с климата и се бори да ограничи икономическата си зависимост от въглищата. 

Но Япония също е основен износител на въглищни технологии и правителството е използвало тези електроцентрали като средство за разпространяване на икономическо влияние. Чрез правителствени институции като Японската банка за международно сътрудничество правителството финансира нови въглищни електроцентрали в страни като Виетнам, Индонезия и Бангладеш.

Японското правителство твърди, че тези въглищни централи използват иновативни котли, които са значително по-енергийно ефективни и замърсяват по-малко от останалите. Но тези централи все още отделят парникови газове и са неприемливи за екоактивистите, които искат светът да занули въглеродните емисии.

ядрена ядрена

В същото време Китай финансира въглищни централи в много от същите тези страни. Пекин използва финансирането на енергията от въглища като ключов елемент от своята мащабна инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“, за да разшири своето икономическо и политическо влияние в Азия и Африка. И Япония, и Китай сега се надпреварват да осигурят доходоносни договори за строителство в развиващите се страни, за да разширят стратегическия си обхват.

Междувременно Япония се сблъсква с конкуренцията на друга растяща регионална сила - Южна Корея. Сеул е превърнал ядрената енергетика в ключова мощност на своята експортна стратегия и се е фокусирал върху същите пазари като Япония.

Въпросът сега е какво може Япония да предложи на масата по-късно тази година в Глазгоу на конференцията за климата на ООН, известна като COP26, където се очаква страните, които са ангажирани с Парижкото споразумение, да поемат по-агресивни ангажименти за намаляване на емисиите. Япония би могла да отложи строежа на някои въглищни централи, които все още се намират само на чертожната дъска. Но това няма да се случи при сегашното правителство.

И ако Япония отново се появи с празни ръце, това може да помрачи ентусиазма на други държави да засилят амбициите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
"цяла нощ си го мислил, нали ?" ... едва ли . не мисля , че му се налага да мисли , по-скоро разчита на самородният си талант ... те затова му се получават мъдростите ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Тук само ти си от там :) Добре ги понаваш маалите. Изобщо - личи ти - личен представител си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ич не ти личи че си по фактите ! Един не си уцелил до сега... незнаех че си от Видинската махла, мислех че си от Максуда, не че има значение освен че сигурно съм те бил, че бях по буен като младеж !.. това ти го броя за първия факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Аз съм по фактите, а м ан го вц и те от "Нов път" са по оригиналниченето. Който се е разпознал де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ей че оригинален коментар, цяла нощ си го мислил, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Спешно пратете на японците Кухия, Зелката, Стоенча и Сократя. Те ще им обяснята как да си сложат перки и фотоволтаици, защото цената на ел. енергията от тях е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 4 години
което се е един вид нормално... Европа е водеща във всичко последните 3000 години, останалата част на света ни следва! а следващия, винаги си мисли че има повече акъл от лидера, но всичко знаем че не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Нас какво ни бърка, ние сме много, много по-богати от Японците, та плащаме прескъпи ВЕИ и СО2 данък. Да взимат пример от нас, независимо, че сме климатично неутрални, продължаваме да подписваме от зелени, по-зелени сделки. Ще спасим планетата от затопляне - no pasaran, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
beinsa
преди 4 години
Защото въглищата са много по-екологични от оногатения уран в АЕЦ-ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още