IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

18:14 | 23.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Японското правителство е по-притеснено за икономиката, отколкото за околната среда

Правителството публично обявява загрижеността си за околната среда и зелената си добросъвестност, но мощното японско Министерство на икономиката, търговията и промишлеността е ключов участник в решенията за енергетиката на страната и дава приоритет на надеждната и евтина мощност над ниските нива на емисии. Министър-председателят Шиндзо Абе също оказва влияние върху министерството относно напредъка в програмата за засилване на икономическия растеж на Япония, като пряко се намесва в сектори като енергетиката. 

Енергийното министерство отдавна се оплаква, че Япония има едни от най-високите разходи за енергия в света и търси надежден и евтин източник на електроенергия.

Това е така, защото Япония зависи от износа и голяма част от нейната тежка индустрия е изправена пред по-силна конкуренция от конкуренти като Китай. Тези високи цени на енергията увеличават цените на японския износ. Добавете към това забавящия се икономически растеж и растящия дълг, който е над два пъти общото икономическо производство на Япония.

В момента много части от Япония залагат на възобновяема енергия. Префектурата Фукушима, където се намира ядрената централа, се опитва да се дистанцира от ядрената енергия, като се стреми да бъде захранвана 100% от възобновяеми енергийни източници до 2040 г. В момента ВЕИ осигуряват 40 на сто от електроенергията на префектурата.

Но в цяла Япония производството на слънчева, вятърна, геотермална и водна енергия осигурява само 17% от електроенергията на страната. Като гъсто населена островна страна, Япония се сблъска с ограниченията за използване на земята за разполагането на мащабни вятърни и слънчеви централи. Правилата на пазара на електроенергия също поддържат високите цени на ВЕИ в Япония, въпреки че енергийното министерство наскоро предприе стъпки за облекчаване на тези регулации, за да помогне за намаляване на разходите за чиста енергия.

ядрена ядрена

В дългосрочен план правителството остава скептично, че ВЕИ могат да отговарят на икономическите и климатичните цели на Япония.

И отново се връщаме към ядрената енергия, която дава възможност на Япония да произвежда електричество без въглерод. Но обществеността е твърди против нея.

„Ядрената енергия има доста лоша репутация в Япония“, споделя Скот Харолд, старши политолог в RAND Corporation.

Японските власти все повече се насочват към природния газ и въглищата на фона на възраженията на еколозите и местните жители в много от общностите, където се планират нови централи.

Екологичните активисти виждат това като решение, мотивирано повече от идеята за спестяване на пари, отколкото като опит за подобряване на енергийната сигурност.

Всъщност някои проекти за въглищна енергия бяха отменени поради липса на енергийно търсене, както и заради натиск от страна на клиентите да се използва по-чиста енергия и по-строги екологични разпоредби.

Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
"цяла нощ си го мислил, нали ?" ... едва ли . не мисля , че му се налага да мисли , по-скоро разчита на самородният си талант ... те затова му се получават мъдростите ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Тук само ти си от там :) Добре ги понаваш маалите. Изобщо - личи ти - личен представител си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ич не ти личи че си по фактите ! Един не си уцелил до сега... незнаех че си от Видинската махла, мислех че си от Максуда, не че има значение освен че сигурно съм те бил, че бях по буен като младеж !.. това ти го броя за първия факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Аз съм по фактите, а м ан го вц и те от "Нов път" са по оригиналниченето. Който се е разпознал де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ей че оригинален коментар, цяла нощ си го мислил, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Спешно пратете на японците Кухия, Зелката, Стоенча и Сократя. Те ще им обяснята как да си сложат перки и фотоволтаици, защото цената на ел. енергията от тях е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 4 години
което се е един вид нормално... Европа е водеща във всичко последните 3000 години, останалата част на света ни следва! а следващия, винаги си мисли че има повече акъл от лидера, но всичко знаем че не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Нас какво ни бърка, ние сме много, много по-богати от Японците, та плащаме прескъпи ВЕИ и СО2 данък. Да взимат пример от нас, независимо, че сме климатично неутрални, продължаваме да подписваме от зелени, по-зелени сделки. Ще спасим планетата от затопляне - no pasaran, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
beinsa
преди 4 години
Защото въглищата са много по-екологични от оногатения уран в АЕЦ-ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още