IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

18:14 | 23.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Японското правителство е по-притеснено за икономиката, отколкото за околната среда

Правителството публично обявява загрижеността си за околната среда и зелената си добросъвестност, но мощното японско Министерство на икономиката, търговията и промишлеността е ключов участник в решенията за енергетиката на страната и дава приоритет на надеждната и евтина мощност над ниските нива на емисии. Министър-председателят Шиндзо Абе също оказва влияние върху министерството относно напредъка в програмата за засилване на икономическия растеж на Япония, като пряко се намесва в сектори като енергетиката. 

Енергийното министерство отдавна се оплаква, че Япония има едни от най-високите разходи за енергия в света и търси надежден и евтин източник на електроенергия.

Това е така, защото Япония зависи от износа и голяма част от нейната тежка индустрия е изправена пред по-силна конкуренция от конкуренти като Китай. Тези високи цени на енергията увеличават цените на японския износ. Добавете към това забавящия се икономически растеж и растящия дълг, който е над два пъти общото икономическо производство на Япония.

В момента много части от Япония залагат на възобновяема енергия. Префектурата Фукушима, където се намира ядрената централа, се опитва да се дистанцира от ядрената енергия, като се стреми да бъде захранвана 100% от възобновяеми енергийни източници до 2040 г. В момента ВЕИ осигуряват 40 на сто от електроенергията на префектурата.

Но в цяла Япония производството на слънчева, вятърна, геотермална и водна енергия осигурява само 17% от електроенергията на страната. Като гъсто населена островна страна, Япония се сблъска с ограниченията за използване на земята за разполагането на мащабни вятърни и слънчеви централи. Правилата на пазара на електроенергия също поддържат високите цени на ВЕИ в Япония, въпреки че енергийното министерство наскоро предприе стъпки за облекчаване на тези регулации, за да помогне за намаляване на разходите за чиста енергия.

ядрена ядрена

В дългосрочен план правителството остава скептично, че ВЕИ могат да отговарят на икономическите и климатичните цели на Япония.

И отново се връщаме към ядрената енергия, която дава възможност на Япония да произвежда електричество без въглерод. Но обществеността е твърди против нея.

„Ядрената енергия има доста лоша репутация в Япония“, споделя Скот Харолд, старши политолог в RAND Corporation.

Японските власти все повече се насочват към природния газ и въглищата на фона на възраженията на еколозите и местните жители в много от общностите, където се планират нови централи.

Екологичните активисти виждат това като решение, мотивирано повече от идеята за спестяване на пари, отколкото като опит за подобряване на енергийната сигурност.

Всъщност някои проекти за въглищна енергия бяха отменени поради липса на енергийно търсене, както и заради натиск от страна на клиентите да се използва по-чиста енергия и по-строги екологични разпоредби.

Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Никой друг на света не се връзва на екоталибанските машшшшинации, освен евробаламите. Цел свят ни ръкопляска пред очите... и ни се смее зад гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още