IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Западът отново да поведе света?

В продължение на десетилетия САЩ и Европа са пример за просперитет и свобода – сега Западът се бори срещу нова вълна от вътрешни и външни предизвикателства

17:00 | 07.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Бившият италиански премиер и председател на Европейската комисия (ЕК) Романо Проди изрази безпокойството си относно загубата на магнетизъм между САЩ и Европа.

През последните четири години Еманюел Макрон тласна Европа към по-задълбочена „стратегическа автономия“, която ще намали зависимостта ѝ от ненадеждната Америка в свят на все по-категорични автократични лидери като руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.

Други политически лидери, като германския канцлер Ангела Меркел, не са склонни да приемат проекта с отворени обятия, придържайки се към надеждата, че администрацията на президента Тръмп всъщност има временна политическа абергация (оптичен недостатък – бел. ред.). Резултатът от изборите във вторник вероятно ще убеди много други европейски лидери, че е дошъл моментът да започнат да разчитат на собствените си сили, независимо кой ще спечели Белия дом. 

Геополитическият Запад е сравнително нова конструкция. Той е изкован от демокрациите, спечелили Втората световна война срещу една тоталитарна идеология, нацизма, и укрепили се през следващите десетилетия, белязани от Студената война срещу друга тоталитарна система, ръководената от Съветския комунистически блок.

Ценностите на тези демокрации се превръщат в основата на новите институции, подкрепящи Запада, като НАТО и предшествениците на Европейския съюз (ЕС), които обединяват победителите и победените от войната. Учредителната харта на НАТО през 1949 г. прокламира ангажимент към „принципите на демокрацията, индивидуалната свобода и върховенството на закона“. Именно тези принципи правят Запада толкова привлекателен за онези, на които са били отказани основните свободи от източната страна на Желязната завеса - и това прави страните от Източна и Централна Европа толкова нетърпеливи да се присъединят към ЕС и НАТО след разпадането на Съветския съюз.

Фактът, че тези ценности формират ядрото на политическия консенсус на Запад в продължение на повече от седем десетилетия, е по-скоро плод на исторически опит, отколкото вродена черта на западната цивилизация. В крайна сметка, двете тоталитарни идеологии, които напояват Европа с кръв през първата половина на 20-ти век, считайки, че индивидуалните свободи трябва да бъдат смазани в името на класовата борба или расовото превъзходство, са толкова продукт на западната култура и история, колкото и просветените демократични идеали, които в крайна сметка печелят надмощие. Тези тоталитарни идеологии не са изчезнали напълно и техните наследници-мутанти отново изплуват на повърхността сред общото объркване и популистката ферментация.

„Докато се дистанцираме от определящите конфликти на 20-ти век, Втората световна война и Студената война, ние ставаме все по-объркани относно това, за което се застъпваме, до голяма степен, защото основна част от населението не разполага с референтна рамка“, коментира Даниеле Плетка, старши сътрудник в American Enterprise Institute.

Десетилетие, след като Франсис Фукуяма провъзгласява „края на историята“ и триумфа на либералната демокрация след Студената война, нов конфликт поглъща енергията на Запада: глобалната война срещу войнстващия ислямизъм, талибаните и по-късно - Ислямска държава (ИДИЛ). Първоначалната надменност, с която САЩ и съюзниците им се опитват да пренастроят Афганистан и Ирак, в крайна сметка отстъпва място на разочарованието от западната мощ. В същото време разпространението на терористичните безчинства на местна почва, заедно с бежанската криза от 2015 г., създават нови фрактури в западните общества. Тези атаки са съпроводени с множество убийства във Франция и във Виена през последните дни.

Въпреки че новият враг е идеологията на радикалния политически ислям, а не мюсюлманската вяра като цяло, мнозина на Запад реагират като се обръщат към по-атавистичен и нелиберален мироглед сред вълните от мюсюлманска имиграция. Популистките движения, които се възползваха от тези тревоги, идвайки на власт в някои държави, отстояват различна и по-стара идея за Запада като бастион на християнството и традиционните ценности, застрашени от ислямско нашествие, а не като универсален модел на свобода и приобщаване.

Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Империйте, както всичко останало в обществото и света се раждат , господствуват и умират. Няма да направи изключение в това отношение и англосаксонската империя , която с различни трансформации господства/ сега е политкоректно да се казва ръководи/ почти 500 години планета. Въпросът е дали това разпаде ще продължи както в древния Рим почти хиляда години до окончателното падане на Константинопол под османска власт през 1452 г. или в унисон с бързата технологича революция срутването ще стане едномоментно. Тръмп искаше да предвари събитията и да подготви Америка за съществувание в новите условия.От тук и основният лозунг на неговото управлени: да направим Америка, отново ВЕЛИКА. ЗА НЕГОВО СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ТОЙ РАЗЧИСТИ "ВАШИНГТОНСКОТО БЛАТО" , А ИМЕННО ТОВА "БЛАТО " В СЪЮЗ С МЕДИЙТЕ УСПЯ ДА ГО ПОГЪЛНЕ.Причините които доведоха Тръмп до властта обаче остават и рано или по късно те ще се проевят. За света подобно развитие е безпорно положително, защото сгромолясването на еднополюсната власт и то изведнъж би предизвикало катаклизми и турболетност в невиждани мащаби. ходът на историята обаче няма да бъде променен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Паро, яко се бориш за спечелване на конкурса по неадекватство.Още заглавието - предвид днешните събития, е абсурдно. Все пак зачетох, но когато за втори път прочетох цитат на макарон - извратенякът, който също бе турен президент след грозно и открито манипулирани избори, просто спрях. Всичко си има някакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
stefanstefanov
преди 3 години
Jesus...пий си хапчетата редовно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Трудна работа! С тази демография, с тази алчност, с тази порочност, прилича на късния Рим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Може само ако се върне към християнските ценности и морал."За ЛГБТ и сатанизма това е мисия невъзможна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 3 години
Може само ако се върне към християнските ценности и морал.Капитализма постига най-добрите си резултати 1950-1970г. защото има строги регулации и преразпределение."Те" организираха фалшивата пандемия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/2898239767120905със няколко цели като основната е да прикрият ограбването и идващата финансова катастрофа следствие неолиберализма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/2881320562146159
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още