IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Западът отново да поведе света?

В продължение на десетилетия САЩ и Европа са пример за просперитет и свобода – сега Западът се бори срещу нова вълна от вътрешни и външни предизвикателства

17:00 | 07.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

„Предизвикателството в лицето на Китай е ново и се различава от предизвикателството от Съветския съюз, тъй като Китай реализира видимо по-успешно икономическо общество“, коментира Питър М. Робинсън, учен от института „Хувър“ към Станфордския университет, бивш автор на речи за президента Рейгън.

По неговите думи китайците присъстват в цялата тъкан на Силициевата долина. Те инвестират, защото имат пари. Това никога не е било по времето на Съветския съюз.

В Китай комунистическата партия успява да елиминира до голяма степен коронавируса, използвайки драконовски мерки и мониторинг, който би бил немислим на Запад. 

„Цената, която плащате за свободата си в Европа, е, че се озовавате в ситуация, която подпомага заразата да се разпространява“, посочва Крис Смит, вирусолог от университета в Кеймбридж.

И все пак, все по-ясната разлика с азиатските държави, останали до голяма степен недокоснати от пандемията, задълбочава усещането за мрак и неразположение, което е налице в Европа и САЩ още преди коронавируса.

„Вече сме наясно колко голи сме пред света и колко зле подготвени“, изтъква Питър Франкопан, професор в Оксфордския университет.

И все пак идеята за рухването на Запада не е нова. „Западните държави са близо до своето разпадане; болестите, от които страдат, са радикални и кумулативни, те не се поддават на лечение “, предупреждава британският писател Джеймс Стенли Литъл в своя трактат„ Гибелта на западната цивилизация “от 1907 г., който се фокусира върху търговската мощ на азиатците и разхлабения морал на европейските жени. „Упадъкът на Запада“ на Освалд Шпенглер, който оплаква корумпиращото влияние на демокрацията и печата, се превръща в бестселър през 20-те години на миналия век в Германия. А в Америка бестселърът на Пат Бюканън от 2002 г. „Смъртта на Запада“ очертава краха на западната цивилизация поради високия процент на плодовитост на имигрантите.

Но чрез кризи и изпитания Западът многократно успява да преоткрие себе си, демонстрирайки способността си за иновации и промяна - гъвкавост, която Китай от началото на 19-ти век или Османската империя през 17-ти век, намиращи се тогава на върха на просперитета, не успяват да покажат.

Едгарс Ринкевичс, външният министър на Латвия, посочва, че Съветският съюз, подобно на Китай днес, също изглежда има предимство пред Запада през 50-те и 60-те години на миналия век, когато изпраща сателита „Спутник“ и първия човек, Юрий Гагарин, в космоса. Това превъзходство, разбира се, се оказва мираж.

„Авторитарните режими са по-гъвкави, за да се справят с дадена криза, като тази с коронавируса“, ​​посочва Ринкевичс, добавяйки: „Но не мога да повярвам, че в дългосрочен план техният модел ще надделее. Слухът за смъртта на Запада е силно преувеличен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Империйте, както всичко останало в обществото и света се раждат , господствуват и умират. Няма да направи изключение в това отношение и англосаксонската империя , която с различни трансформации господства/ сега е политкоректно да се казва ръководи/ почти 500 години планета. Въпросът е дали това разпаде ще продължи както в древния Рим почти хиляда години до окончателното падане на Константинопол под османска власт през 1452 г. или в унисон с бързата технологича революция срутването ще стане едномоментно. Тръмп искаше да предвари събитията и да подготви Америка за съществувание в новите условия.От тук и основният лозунг на неговото управлени: да направим Америка, отново ВЕЛИКА. ЗА НЕГОВО СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ТОЙ РАЗЧИСТИ "ВАШИНГТОНСКОТО БЛАТО" , А ИМЕННО ТОВА "БЛАТО " В СЪЮЗ С МЕДИЙТЕ УСПЯ ДА ГО ПОГЪЛНЕ.Причините които доведоха Тръмп до властта обаче остават и рано или по късно те ще се проевят. За света подобно развитие е безпорно положително, защото сгромолясването на еднополюсната власт и то изведнъж би предизвикало катаклизми и турболетност в невиждани мащаби. ходът на историята обаче няма да бъде променен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Паро, яко се бориш за спечелване на конкурса по неадекватство.Още заглавието - предвид днешните събития, е абсурдно. Все пак зачетох, но когато за втори път прочетох цитат на макарон - извратенякът, който също бе турен президент след грозно и открито манипулирани избори, просто спрях. Всичко си има някакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
stefanstefanov
преди 3 години
Jesus...пий си хапчетата редовно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Трудна работа! С тази демография, с тази алчност, с тази порочност, прилича на късния Рим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Може само ако се върне към християнските ценности и морал."За ЛГБТ и сатанизма това е мисия невъзможна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 3 години
Може само ако се върне към християнските ценности и морал.Капитализма постига най-добрите си резултати 1950-1970г. защото има строги регулации и преразпределение."Те" организираха фалшивата пандемия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/2898239767120905със няколко цели като основната е да прикрият ограбването и идващата финансова катастрофа следствие неолиберализма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/2881320562146159
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още