IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sinopec насочва втечнен газ към Европа въпреки критиките на Китай към руските санкции

Това за изцяло пазарни сделки, категорични са от компанията

21:30 | 28.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата китайска компания за рафиниране на петрол Sinopec Group пренасочва излишния втечнен природен газ (LNG) към европейските клиенти, чрез трансакции, които изглежда противоречат на възраженията на Китай срещу руските санкции, съобщава Nikkei Asia Review.

Дъщерното дружество на Sinopec, листнато на борсата в Хонконг, потвърди новината по време на представянето на финансовия си отчет за първото тримесечие. Според информацията звеното препродава част от запасите си от LNG на "международния пазар", визирайки продажбите за Европа. 

„Това са чисти пазарни сделки“, посочва представител на Sinopec. „Търгуваме втечнен природен газ в глобален мащаб въз основа на принципите на комерсиализация и диверсификация“, добавя той, отричайки каквито и да било политически последици от търговията.

Китайското правителство увеличава употребата на природен газ, тъй като се стреми да ограничи замърсяването на въздуха. Миналата година около 40% от вътрешното потребление на природен газ в Китай идва от внос.

LNG съставлява около две трети от вноса на природен газ в Китай, като приблизително половината от него идва от Австралия и САЩ.

Sinopec очевидно препродава част от внесения LNG в Европа отчасти защото вътрешното потребление на горивото е намаляло от пика през зимата. Покачващите се цени на втечнения газ изглежда насърчиха препродажбата.

Пекин посочи, че няма да се присъедини към санкциите на западните държави срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна. Китай също така увеличава вноса на природен газ от северната си съседка. Западните медии съобщиха, че Shell е започнала преговори с китайските петролни компании за продажба на своя дял в проекта за втечнен природен газ „Сахалин-2“ в Русия.

Междувременно Sinopec преустанови преговорите с руска нефтохимическа компания за създаване на съвместно предприятие, според Ройтерс. Като се има предвид, че информационните технологии и автомобилният сектор на Китай разчитат на доставките и пазарите на САЩ и Европа, Пекин иска да избегне по-нататъшно влошаване на отношенията със западните страни.

Sinopec отчете нетна печалба от 23,3 млрд. юана (3,5 млрд. долара) през първото тримесечие. Продажбите ѝ нарастват с 34% до 771,3 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
И да количеството е мизерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
НЕ знам каква е тази радост на пишещите по долу.газа пак е руски,само цената ще е по висока. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Е те русия малко земи заграбиха от Китай ? Де го буташ , де се пука... русия сама се натика в тази изолация. Скоро ще свърши всичко и руснаците ще плащат 50 години на украинците репарации ... точно както правиха едни други фашисти от Германия, а Китай и САЩ ще си правят бизнес :) Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
Путин спира газа на Европа и на помощ се притичва...Китай? Хехе, в Кремъл май не са очаквали ножа толкова дълбоко в гърба, а уж безгранично приятелство беше :) Апропо, Газпром явно е твърдо решен да се откаже от пазарите си в Европа - първо Украйна 2014г, после балтийските страни, сега България и Полша. След време това ще влезе в учебниците по икономика като пример за икономическо самоубийство и неадекватно пазарно поведение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още