IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не успява да развие търговските си отношения с Китай?

Може да се очаква все по-голямо влияние на страните от БРИКС и в частност Китай в новата световна ситуация, прогнозира Лъчезар Динев

16:19 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България не успява да използва срива на еврото и ниската цена на транспорта, за да развие търговските си отношения с Китай. Отношението на правителството към втората по големина икономика в света е изключително странно на фона на драстичния спад на износа на България. Това каза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

"Изключително притеснително е, че от началото на годината България има 26,48% спад на износа за Китай, а Китай успява да увеличи вноса си в България с 51,74%. По този начин търговското салдо е вече отрицателно с близо 2 млрд. лева, което е близо пет пъти повече от миналата година", пресметна той.

Сред фактори, които допринасят за това, според Динев, са липсата на български посланик в Пекин от близо година, и липсата на търговски представители в Шанхай и Пекин от април.

Председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата посочи, че липсата на български изложения през последните години са една причина българските търговци да не могат да се възползват от исторически ниските нива на еврото и евтиния транспорт в момента.

"Цените на контейнерите от България към Китай са изключително ниски – един китайски производител да занесе стока от Шанхай към която и да е точка на Китай е 3 – 4 хиляди евро, а от Родопите до Шанхай е около 1100-1200 долара. Нашите стоки са логистично много по-евтини да достигат Китай, след като еврото се е срутило", смята Динев.

Той напомни, че нашата страна изнася основно суровини – медни катоди, сребърна и златна руда, слънчогледов шрот, царевица, а традиционно най-внасяните от Китай стоки са соларни панели. „Обемите на изнесени камъни тази година е два пъти по-голям, а цената е над два пъти по-ниска, което може да цели намалена концесионна такса“, коментира Динев.

По думите му тази година, за разлика от миналата, има износ на торове към Китай, но българските заводи не могат да произвеждат конкурентна продукция заради липсата на диверсификация на газовите доставки.

„Може да се очаква все по-голяма влияние на страните от БРИКС и в частност Китай в новата световна ситуация, прогнозира Динев. – Китай чувствително намалява своите валутни резерви от преди шест месеца, преди войната в Украйна, и предпочита да се разплаща за абсолютно всичко в юани, като избягва долара все повече и повече, което само засилва позицията на китайската валута.“

Как се отразява призива на МВФ да се оттегли стратегията за нулев Covid в Китай? При какви цени е износът на слънчогледов шрот в Китай и каква е конкуренцията с другите страни? Какви са последните икономически данни от Китай и какви ще са ефектите върху световната икономика може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още