IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за китайския растеж препънаха местните борси

Поредица нови икономически данни в Япония представиха смесена картина

12:04 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Тенденциите на азиатските фондови пазари в петък бяха противоречиви. Както и през последните няколко дни, колебанията в курсовете бяха ограничени. И на седмична база представянето на Азиатско-Тихоокеанския регион също не се промени съществено.

В Япония имаше цяла поредица от нови икономически данни, които представиха доста смесена картина. От една страна, промишленото производство нарасна много повече от очакваното през юни. От друга страна, продажбите на дребно изненадващо спаднаха през миналия месец, докато потребителските цени се повишиха малко повече от прогнозираното през юли, както посочиха пазарните стратези на Deutsche Bank. Ивдексът Nikkei 225 затвори почти без промяна на ниво от 27 801,64 пункта, докато Topix спадна с 0,44% до 1 940,31 пункта.

Промишленото производство на страната се ускори с 8,9% през юни спрямо предходния месец, съобщиха от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в петък. Данните изненадаха с повишение след спада през май.

От друга страна, китайските пазари отбелязаха загуби. Индексът CSI-300, в който влизат 300-те най-важни компании в континенталната част на Китай, спадна с 1,29% до 4171,14 пункта, а индексът Hang Seng от специалния административен район Хонконг дори загуби 2,36% до 20 136,97 пункта, тъй като акциите на технологичните компании бяха подложени на натиск. Големите компоненти в Hang Seng Alibaba и Meituan се сринаха съответно със 7,01% и 7,18%. Alibaba отчете трета поредна сесия на минус след новината от началото на седмицата, че няколко ръководители на Ant Group са се оттеглили като партньори на Alibaba, предава CNBC.

Акциите на Meituan поевтиняха, след като компанията беше призована от пазарния регулатор в Ханджоу във връзка с безопасността на храните и ценовата конкуренция.

Пазарните стратези на Deutsche Bank обясняват това с нарастващите опасения, че икономическият растеж може да остане ограничен през втората половина на годината. За това свидетелства фактът, че на заседанието на китайската компартия предишния ден не беше поставена конкретна цел за растежа през настоящата година.

Книжата на компаниите за недвижими имоти в Хонконг се обезцениха в петък. В четвъртък китайските лидери сигнализираха, че Пекин едва ли ще се опита да стимулира икономиката, и омаловажиха целта за БВП на страната от „около 5,5%".

„Това подсказва, че правителството няма да прави прекомерни разходи за инфраструктурни проекти, за да постигне тази цел. Нашето мнение е, че това не е толкова лошо", заяви ING в бележка от петък. „Това би дало повече възможности на централното правителство да реши проблема с незавършените строителни проекти", допълват авторите.

„Струва ни се, че всяка промяна в политиката за нулевия Covid ще се случи само когато властите са убедени, че мутациите са по-малко вирулентни, а ваксините/лекарствата са доказано по-ефективни", пишат Бети Уанг, старши икономист за Китай, и Жаопън Син, старши стратег за Китай, от ANZ Research.

В Австралия нещата изглеждаха по-добре. Индексът S&P ASX 200 нарасна с 0,8% до 6945,20 пункта. Анализаторът Джефри Хейли от брокерската компания Oanda посочи малко по-ниското от очакваното повишение на производствените цени. Това намали опасенията, свързани с лихвените проценти. 

Южнокорейският Kospi се повиши с 0,67% до 2451,5 пункта, а Kosdaq напредна с 0,66% до 803,62 пункта.

Пазарът в Тайланд е затворен заради почивен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още