IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marlboro заменя „Light“ с „Gold“ след забрана от американски регулатор

Altria Group може да има проблеми с властите, защото се опитва да убеди пушачите, че въпреки новата кутия на Marlboro Lights, цигарите остават същите

16:44 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Marlboro заменя „Light“ с „Gold“ след забрана от американски регулатор

Производителят на цигари Altria Group се принуди да смени своя марка, след като щатският регулатор за храните и лекарствата (FDA) забрани използването на думите “mild” (мек) “light”(лек) и “low” (с ниско съдържание), обозначаващи количеството катран в цигарите, от 22 юни, пише Bloomberg.

Агенцията подчертава, че такива цигари са също толкова вредни, колкото и обикновените с по-високо съдържание на катран и никотин.

Преди да смени наименованието обаче компанията използва рекламна кампания, за да убеди пушачите, че въпреки променената кутия на Marlboro Lights, “цигарите ще останат същите”, което привлече вниманието на FDA.

От агенцията тогава заявиха, че някои потребители вероятно ще продължат да приемат Marlboro Golds като по-безопасни от стандартните цигари и поради тази причина наредиха на Altria да предостави пазарното си проучване, на базата на което компанията е избрала точно тази рекламна стратегия.

„Това, което ни притеснява, е, че рекламата на Marlboro повтаря неистината, че тези продукти по някакъв начин са по-безвредни“, казва Лоурънс Дейтън, шеф на отдела за регулиране на тютюневите изделия към FDA. “Те не са по-безвредни“, допълва той.

Altria ще съдейства на агенцията, каза говорителят на компанията Бил Фелпс.

Това е вторият случай, когато Altria се сблъсква с федералния регулатор през последните месеци. През март компанията оспори участието в научен панел на няколко научни експерти, които трябваше да вземат решение дали ментоловите цигари крият по-голям риск за пушачите от обикновените цигари.

На 22 март Altria изпрати писмо в 16 страници до FDA, в което настоява за отстраняването на четирима членове на панела, в който участват общо 12 учени. Според компанията четиримата учени са свидетелствали в повече от 90 процеса срещу тютюневата индустрия и са предубедени по конкретната тема.

По данни за сектора повече от една четвърт от продаваните в САЩ цигари са ментолови. Ако панелът прецени, че ментоловите цигари повишават риска за пушачите, FDA може да забрани този вид цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още