IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ се надпреварват в емитирането на нов дълг

Финансовите институции използват ниските лихви, за да увеличат средствата си и да поставят основи за солидни печалби в бъдеще

12:24 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ се надпреварват в емитирането на нов дълг

Американските банки правят всичко възможно, за да се възползват от ниските лихви и повишаващото се доверие към себе си с оглед силните резултати на сектора от началото на годината. Това става чрез емитирането на значителни количества нов дълг, с което се поставят основи за солидни печалби през следващите години, пише Financial Times.

Високият интерес към набирането на средства в САЩ е в остър контраст със случващото се в Европа, където банките са затруднени при емитирането на облигации заради кризата с правителствените дългове в еврозоната.

През последните месеци банки като JPMorgan, US Bancorp, Goldman Sachs и Morgan Stanley пласират с лекота облигационни емисии, което показва промяна на пазарните настроения и повишено доверие към сектора.

По-малко от две години след мащабната намеса на американското правителство за спасяване на финансовата система, американските банки успяват да наберат над 7 млрд. долара от емитиране на дълг само в рамките на една седмица. Според данни на Dealogic, това е най-голямото количество пласирани нови облигации за една седмица от септември миналата година насам.

US Bancorp е привлякла 1 млрд. долара чрез продажбата на петгодишни облигации при лихва 2,45 на сто. Това е една от най-ниските лихви в историята, плащана от банка при облигационна емисия, допълва Financial Times.

С ниската цена на заемния ресурс банките успяват да повишат печалбите си, тъй като се подобрява лихвеният им марж. Поради тази причина финансовите институции все по-често емитират нов дълг, като само през този месец Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan са набрали по 3 млрд. долара от нови облигации.

Евтиният заемен капитал позволява на банките да заменят старите си дългове с нови, които са и на по-ниска цена. Така, според оценки на Moody's, американските банки са успели да покрият около 200 млрд. от общо 372 млрд. долара дълг, падежиращ тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още