IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Възможно е Nasdaq да отправи оферта за придобиване на NYSE

Пред Nasdaq стоят малко варианти за подобряване на конкурентните позиции, коментират запознати

10:49 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: Възможно е Nasdaq да отправи оферта за придобиване на NYSE

Напълно възможно е борсовият оператор Nasdaq OMX Group да отправи оферта за придобиване на NYSE Euronext и по този начин да избегне изоставането си от вълната за сливания на водещите борси по света, съобщава Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници.

Това е един от малкото възможни ходове на Nasdaq в условията на повишена активност при сливанията в сектора. Те оставят все по-малко атрактивни възможности за развитие и растеж на борсовите оператори, посочват източниците.

Бизнес моделът на Nasdaq се базира на висока конкурентност и търговия с акции при много тесни маржове. Поради тази причина операторът е уязвим от всяко сливане, което води до оптимизиране на системите за търговия и по-конкурентни продукти.

Според запознати пред Nasdaq стоят и други алтернативи. Те са свързани с обвързването с IntercontinentalExchange или борсата за търговия с опции CME. Вариант за собствениците на Nasdaq било и търсенето на купувач, който да изкупи акциите на оператора.

Към момента основен кандидат за придобиване на NYSE Euronext е Deutsche Boerse, като цената на сделката ще е около 10,2 млрд. долара. За сравнение пазарната оценка на Nasdaq е около 5,7 млрд. долара.

Всичко за вълната от сливания на водещите борсови оператори по света може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още