IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой плаща за въздушните удари срещу Либия?

Стойността на изстреляните до момента ракети Томахоук е 225 млн. долара

18:55 | 23.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кой плаща за въздушните удари срещу Либия?

Нарастващата цена на интервенцията в Либия предизвика дебат за финансовия аспект на операцията в САЩ, пише CNNMoney.

Само до сряда САЩ са похарчили 225 млн. долара – стойността на изстреляните по либийски военни обекти ракети Томахоук.

До пълното установяване на зоната забранена за полети над джамахириятасметката за САЩ може да нарасне до 800 млн. долара, след което за поддържането на операцията ще са необходими по още 100 млн. долара на седмица, казва Зак Купър, анализатор на Центъра за стратегически бюджетни оценки.

В дебата за ограничаване на федералния бюджетен дефицит разходите за отбрана остават сред най-оспорваните.

Разходите за отбрана в САЩ, коригирани с нивото на инфлация, са на най-високите нива от края на Втората световна война, като американците харчат в тази сфера 6 пъти повече от Китай – страната с втория по големина отбранителен бюджет в света.

За плащането на част от сметката за интервенцията в Либия САЩ разчита и на други страни, особено на богатите на петрол кралства от Персийския залив, които са обещали финансова подкрепа.

Цената за подмяна на изтребител като този, който се разби във вторник, варира между 100 и 150 млн. долара, казва Купър, докато цената на горивото за полет на изтребител за 1 час достига 10 хил. долара.

От администрацията в Беля дом обявиха,че разходите за операцията се покриват от съществуващия бюджет, предвиден за военни действия, който за 2011 г. възлиза на 150 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Само бeлИ правят "от администрацията в Беля дом"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
"Разходите за отбрана..." при акции извън територията на САЩ !? Ясно е, че НАТО и САЩ в момента са наемници на богатите шейхове. Не е случайно, че всички размирици се случиха в арабски републики (изключвам Бахрейн, където влязоха саудитски войски и практически такава суверенна държава няма). Затова данъкоплатците в САЩ да не се безпокоят - друг ще плати за тяхната "отбрана" в района на Средиземно море. Който плаща - поръчва и музиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още