IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo: САЩ вървят по пътя на Гърция и Португалия

Конгресът и президентът трябва да се разберат за финансирането на бюджета, в противен случай държавата трябва да спре да извършва плащания

10:44 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Wells Fargo: САЩ вървят по пътя на Гърция и Португалия

САЩ вървят по същия път на вземане на решения за бюджета, по който са вървели Португалия и Гърция. Такова е мнението на главния икономист на американската банка Wells Fargo Джон Силвия, съобщава CNBC.

“За мен, след като бях в Европа за няколко дни, ситуацията в Гърция и Португалия ми изглежда ужасно наподобяваща на това, което се случва в САЩ. Разликата е, че героите имат различни имена“, посочва Силвия.

Според Силвия САЩ трябва да осъзнаят, че незадоволителната картина на икономическия растеж, която повечето икономисти рисуват, не би могла да генерира достатъчно приходи за финансиране на дългосрочните разходи на правителството.

„Трябва да поемем някои ангажименти по посока оттегляне на ангажименти и обещания, дадени от политиците в предишни периоди“, коментира анализаторът.

„(Преживяхме) четиридесет години на политически обещания към хората, че те ще получат определени изгоди. Сега е време да разберем, че САЩ се намират в много по-трудна позиция, отколкото в първите години след края на Втората световна война. Вече не сме доминиращата икономика. Темпът на растеж се забави. Възможностите ни да се финансираме са ограничени“, обяснява Силвия.

В настоящата ситуация САЩ са изправени пред много деликатен момент – републиканците и демократите са в остра схватка относно начините, по които правителството да набавя финансиране през последните шест месеца на 2011 година. Ако до петък не бъде взето такова решение, на практика правителството ще трябва да прекрати всякакъв вид плащания.

Белият дом и Конгресът трябва да стигнат до съгласие, в противен случай страната ще изпадне в доста сложна ситуация. Подобен случай не е имало през последните 15 години. Тогава, между 16 декември и 6 януари, националните паркове и музеи са били затворени, близо 200 хил. молби за гражданство не са били разгледани, а 3 500 процедури по обявяване на банкрут са били спрени.

Освен това са били спирани държавни телефонни услуги, не са били и приемани пациенти в някои университетски болници.

Важните за националната сигурност на САЩ и банковата система институции и служби не са прекратявали работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още